IZLOŽBA GORDANA BJELIĆA

806 0

NOVA GRADIŠKA – Naziv je izložbe filmskih plakata Gordana Bijelića, akademskog slikara-grafičara otvorene 16. listopada u prostoru bivše robne kuće, a u organizaciji Gradskog muzeja Nova Gradiška.

Autor izložbe je Miroslav Pišonić, viši kustos galerijskog odjela Muzeja, a u postavu izložbe pridružio mu se i autor plakata, Gordan Bijelić.

 

Veliki broj okupljenih pozdravila je dr. Marija Mihaljević, ravnateljica Gradskog muzeja, a o izloženome je govorio Miroslav Pišonić.

 

-Počeci oblikovanja filmskih plakata vezani su za 2011. godinu kada je nekoliko novogradiških entuzijasta uz potporu brodskih, postrojenih na Palubi 7, osnovalo Kino klub, Kino komunu King Kong NG. U početku je ideja bila da se na repertoaru nađu filmska ostvarenja kakva se ne mogu često vidjeti na uobičajenim tv programima ili kino predstavama. Uglavnom crno-bijeli, stari filmovi koji su obilježili razvoj filmske industrije u prošlom stoljeću. Tako su i crno-bijeli Gordanovi plakati pozivali publiku na prikazivanje filma. Vremenom su projekcije stale, ali Gordan je nastavio stvarati plakate, osmišljavajući ih prema filmovima koji su se nudili na tv programima, a koji su njemu bili inspiracija za oživotvorenje novih plakata. Kompoziciju gradi s pomno biranim figurativnim elementima, slikama, znakovima i tipografijom, koje vješto, često duhovito povezuje s radnjom filma. Često se služi i metodom redukcije, pa su pojedini radovi toliko čisti i jednostavni da u toj svojoj jednostvnosti zbune promatrača i postanu nejasni. Ponekad je film samo okidač za autorova promišljanja o aktualnoj društvenoj zbilji, što je vidljivo iz samog naslova izložbe – Plakat za film-film za plakat. Na izložbi je oko 130 plakata, koji osim primarne funkcije, promatraču daju i umjetničku nadogradnju- naglasio je, među ostalim Miroslav Pišonić.

 

O tome zašto su plakati nastali autor je u predgovoru Kataloga koji prati izložbu istaknuo: „Reagirao sam iz potrebe, zbog vlastite duhovne, unutrašnje higijene“.

 

Otvarajući izložbu Marija Mihaljević je rekla: „Naš Gordan je imao slobodu da se izrazi, kao i naš kolega, autor izložbe. Svi imamo pravo na slobodu izričaja, možemo biti različiti. Zahvaljujem im na njihovoj slobodoumnosti, koju ja prihvaćam, ali razlikujemo se i,… budimo različiti, volimo različito, ali svatko neka zna da je ipak domoljublje i ljubav prema svome najjače od svega“. Izložba je otvorena slijedeća tri tjedna.

Related Post

IZLOŽBA

Autor - 15/05/2016 0
NOVA GRADIŠKA – Trening za “nemogućnosti” naziv je izložbe autora Mateja Kneževića, otvorene 13. svibnja u organizaciji Gradskog muzeja Nova…