GRADSKI MUZEJ POIZVA VAS NA IZLOŽBU U DOM KULTURE

718 0

NOVA GRADIŠKA, 26. travanj 2013. – Danas je u Domu kulture otvorena izložba zanimljiva i aktualna izložba pod nazivom SVI NA IZBORE. Radi se o izložbi koju je osmislila i zajedno s akademskim slikarom Željkom Subićem

postavila i o postavu govorila prof. Marija Karlovčan-Subić.

U muzeju imamo preko tisuću komada plakata koji su različite tematike i njima su se bavile mnoge naše kolege, pokojni Vjekoslav Žugaj i Iva Salopek-Bogarčić te druge kolege kroz razne priloge ili izložbe. Za ovu izložbu je izdvojen politički plakat koji je moćno i snažno povijesno vrelo kroz koje se isčitavaju različiti aspekti društvenog, gospodarskog i političkog života- kazala je ravnateljica Gradskog muzeja Marija Mihaljević.

O postavu koji nje podijeljen u tri cjeline i vremenske periode između 1. i 2. svjetskog rata, bivše i sadašnje države. Većinu plakata skupio je Karlo Dieneš, poznati kolekcionar u Novoj Gradiški, ljubitelj umjetnosti i povijesti koji je Gradskom muzeju dao iznimno vrijednu povijesnu građu.

Obično se za politički plakat misli da je to plakat trenutka. Poruku koju ti plakati šalju isčitamo u jednom ograničenom vremenu trajanja. Znamo kako kakav dojam ostavljaju poslije izbora u našem gradu a taklo i u svim sredinama diljem Hrvatske. Ti plakati, ne samo da su odslužili svoje, nego na neki način postaju ruglo u urbanim sredinama.

Malo se razmišlja o plakatu kao o izvornom dokumentu vremena koji svjedoči svoje vrijeme, svoj događaj, ljude, dakle prošlost. Ta priča je tako i zamišljena. Ispričati dio prošlosti Nove Gradiške kroz politički plakat- kazala je Martija Subić-Karlovčan.

 

Izložba je po mnogo čemu zanimljiva i zato je treba, prije skorih lokalnih izbora, doći i pogledati.

 

Related Post