ŽUPA BEZGREŠNOG ZAČEĆA BLAŽENE DJEVICE MARIJE

4284 0

NOVA GRADIŠKA – U povodu 250. godišnjice župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije i završetka izgradnje crkve sv. Terezije Avilske, kao i 500. godišnjice rođenja sv. Terezije Avilske u Novoj Gradiški je 17. listopada

koncelebrirano misno slavlje, središnju svečanost spomenutih velikih i vrijednih obljetnica, predslavio Josip Devčić, generalni vikar Požeške biskupije i izaslanik požeškog biskupa msgr. dr. Antuna Škvorčevića.

 

Dobrodošlicu mu je najprije u ime svih okupljenih stihovima Evice Kraljić, poželjela Novogradiščanka Gabrijela Mijatović, a pozdravne su mu riječi uputili domaći župnik vlč. Perica Matanović te gradonačelnik Nove Gradiške Željko Bigović, podsjećajući na povijest župe i grada. Među ostalim vlč. Matanović zahvalio je svećenicima koji su kao duhovni pastiri djelovali u ovoj župi, a bilo ih je 17. Zahvalio je svima znanima i neznanima, koji su dali svoj doprinos kako bi ova župa trajala četvrt tisućljeća. Također je istaknuo kako je prva drvena kapelica u vrijeme Gradiške pukovnije bila na mjestu sadašnje gradske pozornice. – Među prvim zidanim objektima, počela je 1756. godine izgradnja jednobrodne, kasno barokne crkve svete Terezije Avilske s jedinstvenim baroknim tornjem. Potpuno je završena 1765. godine kada je osnovana i rimokatolička župa, a utemeljio ju je Zagrebački biskup Franjo Thauszy. Kao župna crkva služila je do izgradnje nove, sadašnje župne crkve 1829. Prvi novogradiški župnik bio je Gašpar Rebrović, rodom iz Kaniške Ive, a prvi kapelani bili su u to vrijeme Nikola Protulipac, Josip Schmitt, njemački kapelan i Josip Diviš. Zauzimanjem župnika Mirka Bijelića župna crkva sv. Stjepana preimenovana je 1. svibnja 1982. u crkvu Bezgrješnog začeća BDM.

U Novu Gradišku dolaze i časne sestre milosrdnice i to 29. prosinca 1897. Došle su prije svega da bi radile u bolnici. A pozvao ih je tadašnji veliki župan požeške županije još 1895. godine. Došlo je najprije pet sestara. U bolnici su sestre otvorile kapelicu 1929. godine. Komunisti su ih izbacili iz bolnice 1951. godine, nakon 54 godine predanoga rada. Nastojanjem župnika Pavišića sestre su 1932. godine dobile Dom sv. Vinka u Kolodvorskoj ulici. Temeljni kamen novog samostana blagoslovio je  nadbiskup Bauer 21. lipnja 1931., a 12. lipnja sljedeće godine prvih osam sestara uselilo je u novi samostan. U samostanu su sestre otvorile dječji vrtić u kojem je boravilo do sedamdesetak djece. Komunisti su i to zabranili 1949. godine. Sestre su izbacili te su morale napustiti Novu Gradišku. Ostale su svega tri sestre koje su preuzele brigu za crkvu i crkveni zbor. Kasnije su počele predavati i vjeronauk koji je pohađalo oko devetsto djece. Uz pomoć župnika Bijelića kupile su si kuću u Psunjskoj ulici u kojoj su ostale do 1990. godine kada su preselile u župni stan gdje su preuzele vođenje domaćinstva. U župi danas djeluju tri časne sestre: s. Blanka Podoreški, s. Benjamina Samardžija i s. Mihaela Lažeta- rekao je, među ostalim vlč. Perica Matanović.

 

Pozdravljajući prečasnog Devčića, svećenike, redovnike i redovnice te sve vjernike i ljude dobre volje, u ime grada i svojih zamjenika te u ime građana gradonačelnik Željko Bigović istaknuo je, među ostalim:“Ponosan sam i sretan, kao gradonačelnik Nove Gradiške, ali i kao građanin i župljanin na ovom zajedništvu u kojemu  obilježavamo 250-u obljetnicu naše župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije i 250- u obljetnicu od izgradnje crkve svete Terezije Avilske, našega bisera kasnobarokne arhitekture. U  svojoj, ne tako dugoj povijesti, ali bogatoj  baštinom, Nova Gradiška je od osnutka graničarski grad,  čiji žitelji vode neprekidnu borbu za nacionalnu opstojnost i neovisnost. Evo, naše generacije su dočekale svoju slobodnu, neovisnu i ponosnu Hrvatsku državu zahvaljujući žrtvi  hrvatskih sinova i kćeri, zahvaljujući svim hrvatskim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Zato mi je posebno drago što su naši branitelji i danas s nama.

Današnja crkva sv. Terezije Avilske , ovaj spomenik vjere, kulture i trajanja grada zauzima središnje mjesto u staroj gradskoj jezgri, ali i u novom grbu našega grada.

 

Zahvaljujem svim duhovnim pastirima koji su kroz povijest na ovom prostoru čuvali i povezivali vjeru i tradiciju,  njegovali kulturu i obogatili tim blagom baštine i naše generacije. Zahvaljujem što su posebno tijekom teških vremena, kao i Domovinskoga rata to blago i zaštitili predajući ga nama u nasljeđe. Od srca vam svima čestitam ove velike obljetnice, koje su se lijepo poklopile i s godinom obilježavanja 500. obljetnice rođenja sv. Terezije Avilske čiji smo blagdan proslavili u četvrtak 15. listopada  u istoimenoj crkvi i nazočili  povratku i blagoslovu restaurirane OLTARNE PALE, na mjesto koje joj pripada. Na vrijednostima utemeljenima prije 250. godina, koje smo baštinili od naših predaka želimo graditi budućnost našega grada  i čuvati  svetinje koje su ukorijenjene u nacionalno biće našega naroda- VJERU, OBITELJ i DOMOVINU – rekao je, među ostalim, u pozdravnom govoru gradonačelnik Bigović, poklanjajući u ime grada zlatno-srebrni kalež.

 

Uz čestitke svim vjernicima, župi i gradu na ovim velikim obljetnicama, prečasni Devčić je u svojoj homiliji, među ostalim, istaknuo kako je, uz mnoge velike ljude, uz duhovne pastire, mali čovjek, skroman, anoniman, zapravo zaslužan svojim iskrenim molitvama i dubokom vjerom u Boga za opstojnost na ovim prostorima. Spomenuo se i svih domoljuba koji su tijekom povijesti podnijeli i mučeničku smrt zbog vjere u Boga, ali i svete žrtve hrvatskih branitelja u nedavnoj hrvatskoj povijesti. – Važno je nastaviti graditi s Bogom jer tada nam nitko ništa ne može. Tada će sve biti na svome mjestu i blagoslovljeno- poručio je prečasni Josip Devčić.

Koncelebriranu misu suslavili su i brojni svećenici Požeške biskupije, pjesmom slavili Boga zborovi obje novogradiške župe, zborovi mladih (dirigentica Julijana Žirovčić), a sudjelovali i čelni ljudi grada, Željko Bigović, gradonačelnik i njegov zamjenik Dario Ban, župan Brodsk-posavski Danijel Marušić, generali HV, hrvatski branitelji, predstavnici Policije, brojnih udruga u kulturi (KUD Mala, HKUU Trenk, umirovljenici u narodnim nošnjama). Među njima je bio i počasni građanin Nove Gradiške general Mladen Markač. Svečanosti su nazočili i veleposlanica Republike Makedonije u Hrvatskoj Danijela Karagjozoska, kao i novogradiški paroh Ognjen Tenđerić. Zahvaljujući svima koji su na bilo koji način doprinijeli ovoj svečanosti, svima koji su tijekom povijesti ostali vjerni Bogu i Domovini, župnik Perica Matanović dodao je kako smo i danas ovim misnim slavljem dali dug povijesti i našim precima te istaknuo, među ostalim, kako je važno nastaviti graditi ovu župnu zajednicu i grad prije svega u duhovnom zajedništvu, jer samo na taj način proizlaze i sva druga zajedništva – rekao je.

 

Poslije mise pred župnom crkvom, baš kao nekada, razvilo se slavonsko kolo uz tradicijsku pjesmu, zahvaljujući HKUU „Trenk“, a župa je za vjernike i sve goste pripremila i zajednički objed.

 

Koncelebrirano misno slavlje uz izuzetno vrijedne obljetnice naše župe Bezgrješnog začeća BDM  i izgradnje crkve sv. Terezije Avilske trebalo je biti služeno u središtu grada na prostoru uređene i za misu pripravljene gradske pozornice. Na tom je mjestu, prema saznanjima, bila prva drvena kapelica sv. Terezije. Misi je trebala prethoditi i svečana procesija. Kako čovjek snuje, a Bog odlučuje, zbog kiše slavlje nije moglo biti na otvorenom. Ipak, ovim putem željeli smo pokazati trud ljudi, koji su večer prije, prostor uredili i na ovaj način im zahvaliti u ime župe, svih župljana i gostiju.

Related Post

DAVEDESTA OBLJETNICA „BLJESKA“

Autor - 04/05/2015 0
OKUČANI – Na dvadesetu obljetnicu vojno-redarstvene akcije „Bljesak“, 1. svibnja, požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je euharistijsko slavlje u okučanskoj…

Autor - 14/02/2012 0
U sklopu kanonske vizitacije, đakovačko-osječki nadbiskup mons. Dr. Marin Srakić sa suradnicima posjetio Dom za starije i nemoćne u Slavonskom…