TRADICIONALNO HODOČAŠĆE ŠTIVIČANA U MARIJANSKA SVETIŠTA

636 0

1. kolovoz 2011. – Vjernici župe sv. Marije Magdalene Štivica, svake godine tradicionalno hodočaste u marijanska svetišta. Uz ona u Požeškog biskupiji, rado posjete i koje izvan biskupijskog prostora. Tako su u subotu, 30. srpnja, Štivičani, njih 80, posjetili Nacionalno marijansko svetište u Mariji Bistrici, obavili su pobožnost

Križnog puta na bistričkoj Kalvariji, zatim su posjetili Karmel u Bistrici, gdje su im o svom životu i radu govorile sestre karmelićanke. Potom su hodočastili Gospi remetskoj, pa su ondje više saznali i o ovom drevnom marijanskom mjestu, od redovnika karmelićana. Štivičani su tradicionalno bili i na grobu svog pokojnog župnika, vlč Ivana Čočeka, u Markuševcu. Iako je on umro prije 5 godina, Štivičani svake godine posjete njegovo posljednje počivalište, jer je u župi Štivica ovaj skromni svećenik proveo punih 55 godina. Kako Štivičani vole dobru pjesmu, tako se i jučer, poslije krunice i molitve, na povratku kući, na odmorištu kraj auto-ceste, razvilo i poznato šokačko “šetano kolo”.

Gospa Bistrička

 

UZ DAN DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI

Kao i prošle godine, na Gospinom polju iznad Bilog Briga, u župi Vrbova, bit će misa za domovinu i za sve poginule hrvatske branitelje, na Dan domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza. Počet će u 18.00 sati, a od 17.00 sati bit će prilike za svetu ispovijed. Od 17.30 hodočasnici zajedno mole krunicu, a svetu misu u 18.00 sati slavit će domaći župnik, vlč Stjepan Bakarić. Poziva sve hrvatske branitelje, članove udruga proisteklih iz Domovinskog rata i vjernike neka dođu na svetu misu. Kao i prošle godine, poslije mise, oko ovog malog prošteništa, poći će procesija sa čudotvornim Gospinim kipom. Nosit će ga branitelji i članovi udruga.  

 

Gospa Remetska

msgr.dr. Valentin Pozaić – misno slavlje u Bistrici

Na bistričkoj kalvariji

Fra Anto Knežević – karmeličanin u Remetama

 

 

Related Post