POŽEŠKA BISKUPIJA

473 0

POŽEGA – Na Veliki četvrtak, 2. travnja požeški biskup Antun Škvorčević u zajedništvu s nazočnim gotovo cijelim prezbiterijem Požeške biskupije, dijecezanskim i redovničkim, predvodio je u Katedrali slavlje posvete ulja. Pri kraju svečanosti đakon Krunoslav Juraković pročitao je uskrsnu čestitku papi Franji koju su svi nazočni pljeskom prihvatili.

 

U čestitci se kaže: „Sveti Oče! Na Veliki Četvrtak u Katedrali sv. Terezije Avilske u Požegi okupili su se svećenici i đakoni, dijecezanski i redovnički, predstavnici ovogodišnjih krizmanika i drugi članovi Božjega naroda požeške mjesne Crkve zajedno s dijecezanskim biskupom proslaviti misu posvete ulja. Među nama je danas na desetu obljetnicu svoga prijelaza s ovoga svijeta u vječnost na svoj način prisutan i sv. Ivan Pavao II., utemeljitelj Požeške biskupije.

Dok živom vjerom sabiremo svoje srce oko otajstva Isusove velike ljubavi te se pobožno spominjemo ustanove Presvete Euharistije i svetoga Reda, te započinjemo godišnju proslavu Isusove muke, smrti i uskrsnuća, želimo iskazati Bogu zahvalnost za velikoga Ivana Pavla II., neumornog pastira opće Crkve, za njegovo razumijevanje i blizinu hrvatskome narodu koje je očitovao i proglašenjem blaženim mučenički vjernoga zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca. Jednakim iskrenim i otvorenim srcem želimo izraziti Vašoj Svetosti osjećaje svoga dubokog poštovanja i sinovske odanosti te Vam čestitati vazmene blagdane. Svjedočimo Vam to raspoloženjem sv. Terezije Avilske, zaštitnice požeške Katedrale o 500. obljetnici njezina rođenja, koju slavimo pod geslom „Samo je Bog dostatan“.

Zahvaljujemo Vašoj Svetosti za svakodnevne snažne poticaje da u suvremenom svijetu očitujemo prisutnost poniznoga, siromašnog i dobrog Isusa Krista, napose prema onima koji su na društvenom rubu. Osobito Vam zahvaljujemo što ste svojim očinskim Porukama karmelićanskom generalu i avilskom biskupu i nama u Godini posvećenog života pomogli dublje i snažnije susresti sv. Tereziju od Isusa u veličini koju je ostvarila vjernošću izazovnom Isusovu putu malenosti. Uzvraćamo Vam svojim molitvama sa živom željom da Vam uskrsli Gospodin udijeli potrebnu snagu za evanđeoski hod kojim kao nasljednik sv. Petra hrabro vodite opću Crkvu.

Dok Vas u uskrsnoj radosti sa svom odanošću pozdravljamo, u nadi skorog susreta u Sarajevu ponizno molimo da pastiru, svećenicima, redovnicima i redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima, obiteljima i mladima, starijima i bolesnima požeške mjesne Crkve udijelite poseban Apostolski blagoslov.“ Čestitku je potpisao biskup Antun Škvorčević.

Related Post