SUDSKI SPOR OBITELJI ŠITUM PROTIV UDRUGE „HRABRO DIJETE“

698 0

NOVA GRADIŠKA, 3. travanj 2015. – Danas je u Novoj Gradiški, na Ispostavi Općinskog suda Slavonski Brod, sutkinja Mirjana Šebalj-Meglajec objavila presudu u predmetu tužitelja Ivice Šituma i Đane Atanasovske protiv

Udruge Hrabro dijete“.

 

Uručila im je presudu u kojoj je u cijelosti odbila tužbeni zahtjev tužitelja i obvezala ih na podmirenje sudskih troškova u iznosu od 155.000 kuna. Ivica Šitum i Đana Atanasovska imaju pravo žalbe Županijskom sudu u Slavonskom Brodu u roku od 14 dana.

 

Podsjetimo. Roditelji pokojne Nore Šutum od Udruge „Hrabro dijete“ potražuju 4.118.549,73 kune. Radi se o iznosu koji je prikupljen u humanitarnoj akciji za liječenje male Nore Šitum, koja je nažalost preminula.

 

-Tužitelji su podnijeli tužbeni zahtjev i o njemu Sud može isključivo odlučivat. To znači da li tužitelji imaju osnovan tužbeni zahtjev prema tužiteljima ili ne. Tužitelji su morali dokazati pravnu osnovu tog tužbenog zahtjeva. Nisu mogli dokazati svoj pravni osnov iz razloga što sudovi smatraju da humanitarna pomoć, odnosno sredstva prikupljena u humanitarnoj akciji ne može biti predmet nasljeđivanja, što eksplicitno ne piše niti u jednom propisu. Sutkinja nije mogla odlučivati da li novci pripadaju Udruzi „Hrabro dijete“ ili ne pripadaju – kaže Mijo Kladarić, odvjetnik Udruge „Hrabro dijete“.

Dodajmo da se u siječnju Vrhovni sud očitovao o ovom slučaju, u cijelosti prihvatio stav Županijskog suda u Slavonskom Brodu i zaključio da humanitarna pomoć prikupljena tijekom organizirane humanitarne akcije ne predstavlja ostavinsku imovinu korisnika. Važno je napomenuti da Vrhovni sud smatra kako su se sredstva mogla koristiti isključivo za liječenje oboljele Nore Šitum, a ne za osobne potrebe njenih roditelja i drugih članova obitelji, a samim tim sredstva nisu niti naslijediva.

 

Ivica Šitum kaže kako ni u jednoj sudskoj odluci nije objašnjeno zašto Udruga Hrabro dijete ima pravo na taj novac.

 

Humanitarni spor Ivice Šituma i Đane Atanasovske protiv Udruge Hrabro dijete“ dosad je za posljedicu imao kaznene prijave, privatne tužbe i izvide DORH-a te izmjenu Zakona o humanitarnoj pomoći.

 

-Presuda je očekivana. Jesmo li zadovoljni ili nismo to je manje važno. Nama osobno je puno važnije da li će se naša djeca živa vratiti iz bolnice. Puno je važnije da imamo što manje bolesne djece i potreba za bilo kakvim novcem. Udruga radi i dalje i ima puno drugih aktivnosti, ne samo novčanih. Nisu samo novci rad udruge već i mnoge druge akcije – kazala je Jasminka Žužić, predsjednica Udruge „Hrabro dijete“.

Related Post