POSLJEDICE RATA – SVE VIŠE OBOLJELE DJECE I BRANITELJA OD MALIGNIH BOLESTI

1006 0

NOVA GRADIŠKA, 6. listopada 2010. – Broj oboljele djece hrvatskih branitelja od malignih bolesti i branitelja posljednjih se godina enormno povećava na novogradiškom području. Klub braniteljica Nova Gradiška oboljevanje dovodi u vezu s ratnim djelovanjim u Domovinskom ratu i minama koje još uvijek prijete i ugrožavaju sigurnost i zdravlje ljudi.

 

 

Klub braniteljica upozorava

 

Članice Kluba braniteljica, novogradiškog ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, osnovan je 2006. godine s ciljem rješavanja prava koja proizilaze iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. Kada su došle do zabrinjavajućih podataka o broju oboljele djece od malignih bolesti članice Kluba su se, kako kaže predsjednica Marija Lučić, odlučile aktivnije pozabaviti tim problemom. Osnovale su radnu skupinu u kojoj su doktor onkolog, vojni stručnjaci, članice kluba i članovi Udruge veterana vojne policije.  

Marija Lučić, predsjednica Kluba braniteljica

 

– Podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo nisu relevantni. Broj oboljele djece u Brodsko-posavskoj županiji do 19 godina je prema njihovoj evidenciji, prije našeg istraživanja bio, u 2004. godini 15, u 2005. godini 10, u 2006. godini 8, a u 2007. godini samo 5. Stavaran je broj puno veći. Naprimjer, u prostoru od Okučana do Nove Gradiške bilo je 12 oboljelih, a u cijeloj županiji prešao je brojku 43 oboljela. Podaci su to s Klinike za dječje bolesti Zagreb i KBC Zagreb – navodi Marija Lučić.

 

Mine zrače i ubijaju

 

– Svjetska zdravstvena organizacija u studenom 2009. godine objavila je kako su Hrvati po oboljevanju od malignih bolesti na prvom mjestu. Kao uzrok oboljevanju kod djece navodi se stres, blizina fronte, isčekivanje povratka jednog od roditelja iz borbe u ratno vrijeme. Sada u mirnodopsko vrijeme su mine te koje ubijaju jer zrače. Zaostale mine su napravljene od radioaktivnog materijala i dugogodišnjim stajanjem u zemljištu otpuštaju svoje štetno djelovanje koje podzemnim vodama dolazi do stanovnika – upozoravaju članice Kluba.

 

Dr. sc. Mladen Čepulić, osnivač Odjela onkologije u Klinici za dječje bolesti Zagreb kaže da je primijećen povećan broj liječene djece s područja koja su bila zahvaćena ratom.

Nikolina Bubić imala je podršku u liječenju prijatelja iz Industrijsko-obrtničke škole

 

Sve što ubija djecu mora nestati

 

– Moramo otkloniti uzrok oboljevanja naše djece, kako ih ne bi svakodnevno gubili, jer oznake s natpisima „Oprez mine“ nezaobilazan su podsjetnik na dane rata, a sve što se krije ispod zemlje i ubija našu djecu mora nestati – poručuje javnosti Kornelije Lalić, otac oboljelog i umrlog djeteta koje je bilo dio projekta istzraživanja u Brodsko-posavskoj županiji.

 – Od sedamestero djece koja su bila dio našeg projekta istraživanja troje je umrlo. Dobili smo rat, ali svakodnevno gubimo životne bitke. Od Svjetske zdravstvene organizacije, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Hrvatskog centra za razminiranje, Ministarstva zdravstva, Međunarodnih organizacija i svih koji se bave problemom mina tražim da se ozbiljnije pozabave ovim problemom, da formiraju stručnu radnu grupu, provedu istraživanja na terenu i usporede podatke o oboljelima na području svih Županija koje su bile pod ratnim djelovanjem i onečišćene minama – kaže Marija Lučić.

Nikolina Bubić sretna je majka

 

Nikolina Bubić (20) bila je dio projekta Kluba braniteljica Nove Gradiške. Iako je još uvijek u remisiji kaže da je pobijedila bolest.

 

– Smatram da je moja bolest bila okidač da se braniteljice pozabave ovim problemom. Razboljela sam se u prosincu 2006. godine. Imala sam šesnaest godina kada mi je otkriven Non hodkin lymphom. Na liječenju sam bila sve do srpnja 2007. godine. Pošto je moj otac bio hrvatski branitelj, a obitelj ima 9 članova bilo nam je teško samima prebroditi moju bolest. Uključile su se članice Kluba braniteljica, organizirale humanitarni koncert „Bljesak za Nikolinu“ i skupile određeni iznos novca kako bi mi olakšali liječenje u Zagrebu. Zahvaljujući njima i mojom upornošću ja sam danas sretna majka malog Frane – kaže Nikolina Bubić.

Podršku u liječenju Nikolina je imala od mnogobrojne obitelji

Svi zainteresirani za ovaj projekt i ovu problematiku mogu ostvariti kontakt na brojeve mobitela: 00386 98 96 24 051 i 00385 91 16 24 051 mail: maja.marija73@gmail.com   

 

Related Post

HVALE VRIJEDNA OBLJETNICA

Autor - 23/06/2014 0
U Seocu, mjestu u novokapelačkoj općini, u nedjelju je svečano je proslavljena 80. obljetnica postojanja i rada dobrovoljnog vatrogasnog društva,…