UDRUGA GLUHIH I NAGLUHIH

862 0

NOVA GRADIŠKA, 30. siječanj 2013. – Kao treću aktivnost projekta ”Uključivanje osoba oštećena sluha u demokraciju”, podržanog od strane Britanske Ambasade, Udruga gluhih i nagluhih, u suradnji s partnerskim udrugama

iz Slavonskog Broda i Vinkovaca, je tijekom siječnja provela tri radionice ”Kako komunicirati s osobama oštećena sluha?” – u Slavonskom Brodu, Novoj Gradiški te Vinkovcima.

Autor: Nikolina Jureković,

ddnosi s javnošću Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška

 

Radionice su bile namijenjene predstavnicima javnih institucija, lokalne samouprave i političkih stranaka, a provedene su s ciljem upoznavanja predstavnika društvene zajednice s mogućim načinima komunikacije s osobama oštećena sluha, kako bi u konačnici gluhim i nagluhim osobama olakšali integraciju u politički i društveni život zajednice, a samim time ojačali lokalnu zajednicu u cjelini, te kako bi potakle predstavnike političkih stranaka na uključivanje problematike gluhih i nagluhih osoba u svoje političke programe, ali ih i osvijestile o izbornom kapitalu osoba oštećena sluha na koji bi trebali računati.

Nakon što smo kroz prethodne aktivnosti projekta (predavanje na temu osnova demokratskog procesa, izbornog sustava te načina uključivanja, i studijskog posjeta institucijama) osnažili izborni potencijal osoba oštećena sluha, ovom smo se radionicom okrenuli ka drugoj strani priče – osobama koje predstavljaju društveni i politički život zajednice. Tematski podijelivši radionicu na tri dijela – predstavljanje projekta, stručno predavanje tumača znakovnog jezika kako komunicirati s gluhima, te praktični i neformalni dio- upoznali smo prisutne s mogućim načinima komunikacije – gestom, čitanjem s usana, znakovnim jezikom-, time im omogućivši olakšano komuniciranje s osobama oštećena sluha. Istovremeno, omogućili smo gluhih i nagluhim osobama samostalnije uključivanje kako u politički život zajednice, tako i u društvo u cjelini.

 

Neki od sudionika ovih radionica bili su: u Novoj Gradiški – predstavnici Gradske knjižnice, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Grada Nova Gradiška, te Hrvatskih Laburista i HSP-a; u Vinkovcima – predstavnica SDP-a (kandidat za župana), pročelnik Odjela za društvene djelatnosti, te drugi predstavnici lokalne samouprave; te u Slavonskom Brodu – predsjednik GO SDP-a, predstavnici HDZ-a, predstavnici Hrvatskih Laburista, predstavnici Centra za socijalnu skrb, predstavnici MUP-a itd.

 

Projekt ”Uključivanje osoba oštećena sluha u demokraciju” se nastavlja predavanjem i radionicom na temu koja ide u susret skorom pridruživanju RH Europskoj Uniji, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Related Post

DVD ŠTIVICA

Autor - 27/04/2014 0
ŠTIVICA, 26. travnja 2014. – Od subote, 26. travnja, DVD Štivica i službeno ima žensku vatrogasnu ekipu. Ekipu A čine…

Autor - 07/03/2017 0
Hrvatska udruga za igre na sreću (HUZIS)  je u okviru aktivnosti društvo odgovornog priređivanja igara na sreću te sudjelovanja u…