BRANITELJI – KOME ZBOG ISTINE TREBA METAK U ČELO ?

1310 0

Tatini sinovi i sinovi ministara dobili mirovine za guljenje krumpira u debeloj pozadini – kaže Mato Modrić.

NOVA GRADIŠKA, 15. rujna 2010. – Sve se više u redovima branitelja lome koplja oko toga tko je sve hrvatski branitelj, a tko nije, a na evinednciji je brantelja, tko su su dragovoljci domovinskog rata, a

koji to nisu iako su članovi dragovoljačkih udruga. Moglo bi se reći, prava zbrka koju su napravile i brojne braniteljske udruge, koje više razjedinjuju braniteljski kropus nego što čuvaju dignitet domovinskog rata, ali i samih branitelja koji su branili i obranili domovinu. Ima inicijativa za ujedinjenje braniteljskigh udruga. Teško će se, međutim, udruge ujediniti zbog osobnih interesa pojedinaca, ali i Zakona o udrugama koji omogućuje da nekoliko pojedinaca osnuje udrugu.

 

Krivična djela

 

Ima prijedloga da se prigodom obilježavanja raznih obljetnica iz Domovinskog rata obavi postrojavanje postrojbi, što je također teško postići, čulo se na sjedici Odbora za obilježavanje obljetnica 121. brigade i drugih važnih obljetnica iz Domovinskog rata, nakon prijedloga da se prigodom obilježavanja 19. obljetnice ustroja 121. brigade u Staroj Gradiški postroje svi njeni pripadnici.

– Trebali bi jednom napraviti postrojavanje pripadnika 121. brigade da se nađu tamo tatini sinovi i sinovi ministara koji su dobili mirovine, a znamo da su gulili krumpir u debeloj pozadini. Ima onih koji su došli na spisak, a nikad ovdje nisu ni bili, pa da u stroj stanemo jedni pored drugih. Da se jednom to riješi. Uvijek je netko nekome podmetao klip, a bilo je mali milijun lažiranja datuma. Znamo da sa 28. lipnja 1991. godine nije bilo više od 450 ljudi, a na kraju se na evidenciji našlo više od 1.600 ljudi koji su prošli kroz postrojbe. Uvijek sam govorio da su to krivična djela, međutim, šta se tu može. Najlakše je napasti na one prve, jer prvim pjetlovima i prve glave lete – kazao je na sjednici Odbora pukovnik Mato Modrić.

 

Policajci braitelji za objavu registra

 

– Moj je prijedlog da se na Odboru trebamo dogovoriti na koji način i kako imenovati pojedinačno ljude koji su otišli u mirovinu ili nisu otišili, a vode se kao branitelji. Meni ne treba metak u čelo niti nikom od nas ovdje, ali treba donijeti neki zaključak i vidjeti na koji način to riješiti. Stav je naše udruge da treba objaviti registar hrvatskih branitelja i iza toga stojimo – kazao je Zvonko Čulina, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije. Dodajmo da je Čulina najavio sabor braniteljskih udruga policije iz Domovinskog rata i njihovo ujedinjenje u jednu udrugu, jer policajci-branitelji smatraju da će jedinstveni biti jači.

  

 

Brojne dragovoljačke udruge

 

– U Novoj Gradiški, moj je stav, koji sam iznosio i prije, da su jedini dragovoljci samo oni koji su bili pripadnici 1. prve dragovoljačke bojne na ovom ratištu. Oni su ratovali ovdje, a nikako ne neki drugi dragovoljci, izuzev onih, da me netko ne bi hvatao za riječ, koji su dolazili u sastavu drugih postrojbi. Međutim, najgore je baratat s dvije, tri udruge dragovoljaca. Naprimjer, na osnivanju udruge u Novoj Kapeli, kada je Tomislav Merčep rekao „Ja sam vaš zapovjednik“ otvoreno sam mu rekao, jer ga znam od prije rata kada smo se upoznali, „Ti moj zapovjednik nisi i ne možeš biti. “ – kazao je pukovnik Adam Tomičić, predsjednik Odnora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata.

Ostaje otvoreno pitanje kao objediniti mišljenja i interese svih branitelja. Neupitno je da postoje branitelji i dragovoljci. Gdje je crta i tko je taj tko će crtu podvući i jasno reći ovo su branitelji, ovo dragovoljci branitelji, a ostali su pomagali u obrani domovine. Vjerojatno se u to nitko neće upustiti. Ne samo zbog metka u čelo koji spominje Čulina, ili krivične odgvornosti o kojoj govori Mato Modrić. Dobiti status hrvatskog branitelja može biti, i treba biti ponos i dika, ali ako status branitelja unovčiš, a nisi branitelj, onda je to, kako kaže Modrić, krivična odgovornost. Problem je i u tome što nije odgovornost samo na onima koji su dobili status branitelja već i u onima koji su im to omogućili.

 

Adam Tomičić, Mato Modrić, Zvonko Čulina

Related Post