STEČAJ U SEKULIĆU

811 0

Kroz dražbe na Trgovačkom sudu vrijednost nekretnina DI Sekulić smanjena je sa 120 na 38 milijuna kuna. Stečaj bi mogao apsurdno završiti, ako je istina da vlasnici DI Sekulić namjeravaju sami „povoljno“

kupiti svoju tvrtku.

 

NOVA GRADIŠKA, 30. siječanj 2013. – U vremenu od tri godine, koliko traje stečaj nad DI Sekulić, nije bilo kupaca za tri najvrjednije nekretnine. Kako kaže stečajni upravitelj Zdenko Bešlić, na deset do sada održanih dražbi, na kojima je cijena bila stalno snižavana, nije bilo ozbiljnih kupca zainteresiranih za tvornicu namještaja, pilanu i bivšu Slavonija radinost.

 

-Jedanaesta dražba zakazana je na Trgovačkom sudu u Slavonskom Brodu za 26. veljače. Na toj dražbi navedene nekretnine će se prodavati  za 32 posto  početne vrijednosti koja je bila 120 milijuna kuna. Ponuda za prodaju sada iznosi 38 milijuna kuna, što je dovoljno da se u cijelosti namire preostala ukupna potraživanja vjerovnika.

Radnička potraživanja iznose oko osam milijuna kuna, a u 2011. godini radnicima su namirena dva milijuna od ukupnih potraživanja. Očekivao sam da ćemo do konca studenog prošle godine imati barem još jednu diobu sredstava. Nažalost, nismo uspjeli prikupiti novac pa će 326 radnika morati pričekati drugu priliku, odnosno prodaju imovine – kaže Zdenko Bešlić.

 

Stečajni upravitelj dodaje da ukoliko ne bude kupca ni na 11 dražbi da će se ići na daljnje dražbe, a cijena nekretnina i dalje smanjivati, ali usporeno. Smatra da razlučni vjerovnici, a to su banke, neće dopustiti neko veće snižavanje cijena, jer je imovina vrijedna 120 milijuna već smanjena na 38 milijuna kuna.

 

Slavonija radinost i pogon pilane su u najmu gradske Drvne industrije Nova Gradiška. Očekivalo se će se DING pojaviti kao kupac na jednoj od prethodnih dražbi, ali nije. Kroz dražbe na Trgovačkom sudu vrijednost nekretnina DI Sekulić smanjena je za 82 milijuna kuna. Prilikom osnivanja DING-a najavljen je kao kupac poslovni partner iz Njemačke. Kupca, međutim, nema. Budući se vrijednost nekretnina DI Sekulić u stečaju više neće tako drastično smanjivati za očekivati je da će se kupac, ako postoji, napokon i pojaviti na Trgovačkom sudu.

 

Kada će se, i kako, završiti stečaj nad DI Sekulić, nekada perjanicom novogradiškog gospodarstva i drvne industrije u Hrvatskoj, može se samo nagađati. Podsjetimo da su vlasnici DI Sekulić u dvije manje tvrtke izdvojili prodaju i proizvodnju namještaja, a potom proglasili likvidaciju. Tvrdili su da je likvidacija u svakom slučaju bolja za vjerovnike, pa i radnike, jer se likvidacija ne može zaključiti dok se prema vjerovnicima ne izmiri i posljednja lipa. DI Sekulić je potom natjeran u stečaj. Postavlja se pitanje da li je stečajni postupak legalni zakonski put da se nečija imovina kroz dražbe obezvrijedi samo zato da bi ju netko povoljno kupio. Na kraju, stečaj bi mogao apsurdno završiti, ako je istina da vlasnici DI Sekulić namjeravaju sami „povoljno“ kupiti svoju tvrtku.

Related Post