POČEO DJEČJI TJEDAN

885 0

NOVA GRADIŠKA, 6. listopad 2015. – Geslo je i ovogodišnjeg Dječjeg tjedna otvorenog 5. listopada točno u podne na središnjem novogradiškom trgu uz sudjelovanje brojnih mališana, polaznika Dječjeg vrtića Nova Gradiška,

njihovih odgajateljica, ravnateljice Vere Trobić, učenika razredne nastave obje novogradiške gradske škole s učiteljima i učiteljicama.

 

Organizator obilježavanja Dječjeg tjedna je Društvo naša djeca uz potporu grada, a ove godine po prvi puta pridružila se i Zajednica tehničke kulture grada Nova Gradiška u ime koje se okupljenima obratio predsjednik Velimir Vuković i pozvao ih da sudjeluju u ponuđenim edukativnim, kreativnim i zanimljivim sadržajima. Njihovi članovi razveselili su djecu i danas  uz otvorenje Dječjeg tjedna, natjecanjem u puštanju  avio jedrilica.

Djeca su uputila brojne poruke roditeljima, sugrađanima i svima odraslima, a obratio im se i novogradiški gradonačelnik Željko Bigović pozdravljajući ih u ime grada – prijatelja djece te u ime svoje zamjenice magistre Ljiljane Lukačević, predsjednice gradskog Koordinacijskog tijela Akcije grad- prijatelj djece. Zajedno je s djecom otvorio njihov najljepši tjedan. Tom prigodom uputio je čestitke i uz Dan učitelja te zahvalio odgajateljicama i prosvjetnim djelatnicima, volonterima DND-a na svim aktivnostima koje provode  za djecu i s djecom.

-Znam da imate jako puno želja. A dobio sam i fascikl u kojemu su zapisane želje i poruke djece  iz OŠ Ljudevita Gaja. Proučit ću ovo što ste mi uručili. Znam da želite bazen, klizalište ove zime,… Nešto ćemo od vaših želja uspjeti i ispuniti. Ono što smo u ovoj godini napravili je novi dječji vrtić i uskoro dio vas, koji ste ovdje, prelazite u novi prostor. Radimo pješačke, biciklističke staze, tako da vam put od kuće do škole ili vrtića i obratno, bude što sigurniji. Trudimo se biti Grad- prijatelj djece ne samo na papiru, nego uistinu svim svojim aktivnostima kroz cijelu godinu, jer ono što nam je najvažnije to su vaši osmjesi i vedrina  i to se ne može ničim platiti. Vi ste budućnost ovoga grada i napravit ćemo sve da se u njemu osjećate lijepo i ugodno. Od srca vam želim, ne samo u ovom tjednu, već tijekom cijele godine da budete veseli, nasmijani, vedri, da se igrate, a naravno i da dobro učite. Želim vam puno zdravlja, ali i brace i seke u obiteljima tako da nas bude što više – rekao je, među ostalim gradonačelnik Bigović.

Dječji tjedan počeo je na Dan učitelja, simbolično, ali ne i slučajno, mišljenja je i Verica Lukačević, predsjednica DND-a Nova Gradiška i učiteljica. Jer, prema njezinim riječima, učitelj ne može biti uspješan niti profesionalno, niti ljudski, ako mu na prvom mjestu nije – ljubav djeci prije svega- ako mu to nije pokretač i motivacija u njegovom radu. – Danas smo u školi toliko sati, zapravo dobru polovicu dana djeca provode s nama i zajedno s nama dijele sve ono svoje intimno, obiteljsko, ono što ih tišti, što žele, ono čemu se vesele i mi smo zapravo prvi s kojima to žele podijeliti. A dječje povjerenje je neprocijenjive vrijednosti i nema ljepšega osjećaja od onoga kada vam dijete kaže – vi ste najbolja učiteljica – to mi je najveća plaća – istaknula je, među ostalim Verica Lukačević. Također je dodala i slijedeće:“I tijekom Dječjeg tjedna svake godine se trudimo osmisliti i nove, zanimljive sadržaje, jer živimo u vremenu modernih tehnologija s djecom suvremenijih pogleda, informatički educiranom, tako da nastojimo prilagoditi aktivnosti tome, ali opet zadržati i dio tradicije“. Tako im već 6. listopada nude radionicu izrade lutaka od vune, a održat će ju od 16 i 30 do 18 sati u prostorijama DND-a. Pozvani su svi koji se žele kreativno iskušati i poigrati da svakako dođu na ovu radionicu.

U srijedu, 7. listopada točno u 12 sati je susret s gradonačelnikom i predstavnicima gradske vlasti, a sudionici su školska djeca, članovi Dječjeg foruma, kao i Dječjeg gradskog vijeća. U četvrtak, na Dan neovisnosti DND pozvalo je djecu da se pridruže polaganju vijenaca i na taj način ih, prema riječima Verice Lukačević, uče poštovanju prema poginulim hrvatskim braniteljima i njihovoj žrtvi za slobodu domovine.

U petak, 9. listopada slijedi edukativna radionica „ Kako pravilno fotografirati“, a provest će ju u suradnji s Foto klubom „F4“, Zajednice tehničke kulture grada Nova Gradiška, koji će ovim sadržajem obogatiti Dječji tjedan. Poziv je upućen svoj zainteresiranoj djeci, a posebno u dobi od 5. do 8. razreda.

Kruna sadržaja bit će 10. listopada, kada će 17-u godinu za redom, biti održana humanitarna utrka „Za tvoj korak, tisuću naših“.   – Na žalost sve je više bolesne djece, kojoj trebamo i želimo pomoći, a i na taj način razvijamo i kod naših mladih osjećaj empatije i solidarnosti za one u potrebi. Ove godine sredstva od kupnje bonova u iznosu od 5 i 10 kuna namijenili smo našem sugrađaninu Alenu Gigoviću, kojemu su sredstva neophodna za operaciju, kako bi slijedeće godine uspješno mogao krenuti u školu. Pozivam naše sugrađane da, kao i uvijek, budu humani, velikog srca, a mogu se okušati i u trčanju te i na taj način dati potporu ovoj našoj tradicionalnoj humanitarnoj akciji – istaknula je Verica Lukačević.

Otvorenje Dječjeg tjedna zaključeno je zajedničkom bezvremenskom pjesmom „Kad si sretan“ koju su zajedno pjevala i djeca i odrasli.

 

Related Post

POČEO DJEČJI TJEDAN

Autor - 03/10/2016 0
NOVA GRADIŠKA, 3. listopada 2016. – Danas je prigodno na središnjem gradskom trgu simbolično obilježen početak Dječjeg tjedna. Točno u…

POLICIJA U ZAJEDNICI

Autor - 22/01/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 22. siječanj 2013. – Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška provela je u suradnji s Udrugom gluhih i…