Međunarodni stručni skup Miro Gavran-kazališni i prozni pisac 2015

1327 0

NOVA GRADIŠKA, 7. listopad 2015. – Međunarodni stručni skup Miro Gavran-kazališni i prozni pisac 2015. dogodit će se u Novoj Gradiški, njegovom rodnom gradu, 23. i 24. listopada u organizaciji Gradske knjižnice,

Pučkog otvorenog učilišta „Matija Antun Relković“, novogradiškog ogranka Matice Hrvatske i Turističke zajednice, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Grada Nova Gradiška i Brodsko-posavske županije.

 

Službeno je, ovaj iznimno vrijedan događaj za naš grad, županiju, ali i Hrvatsku, najavljen 6. listopada na sastanku Organizacijskog odbora. Predstavnike relevantnih kulturnih institucija grada, civilnog sektora, škola, pozdravila je magistra Liljana Lukačević, zamjenica gradonačelnika te zahvalila svima na odazivu, čime su, kako je istaknula, potvrdili da žele pridonijeti organizaciji ovog velikog međunarodnog stručnog skupa.

-Devet godina smo prijavljivali ovaj projekt Ministarstvu kulture RH i oni su ga pohvaljivali. Kako je slava Mire Gavrana rasla, kako je objavljivao sve više djela, a kazališne premijere doživjele 4. milijuna gledatelja i puno prijevoda, tako je i Ministarstvo sve više podržavalo ovaj program. Ipak, tek nakon što je Grad 2013. i 2014. godine dao posebnu potporu, odobrili su projekt. Na ovaj skup stići će 15-ak znanstvenika iz pet europskih zemalja, najviše iz Hrvatske, a članice Organizacijskog odbora i koordinatorice znanstvenog skupa su dr. sc. Ana Lederer i književnica Julijana Matanović, također doktorica znanosti- istaknula je, među ostalim, prof. Biljana Dakić, ravnateljica Gradske knjižnice te dodala kako se zapravo svi iznimno veselimo što će se ovaj vrijedan međunarodni skup dogoditi u našemu gradu, jer Miro Gavran je postao i svojevrsni brend Nove Gradiške.

 

Prema predviđenom planu aktivnosti 23. listopada od 16 sati bit će svečano otvorenje simpozija uz pozdravne govore, a potom će uslijediti radna izlaganja sudionika. U 19 sati bit će otvorena izložba „Let s Gavranom“: Miro Gavran-prozni i kazališni pisac 2015. Od 19 i30 uslijedit će kazališna predstava „Hotel Babilon“.

Drugoga dana simpozija, 24. listopada od 9 do 12 sati je predviđeno izlaganje sudionika, a potom slijedi promocija nove knjige dramskih tekstova Mire Gavrana „Suze i smijeh“ te promocija 8. izdanja romana „Zaboravljeni sin“ i 6. izdanje romana „Kako smo lomili noge“.

Sadržaji će se odvijati u prostoru Učilišta Relković i Gradske knjižnice Nova Gradiška, a predviđeni su i dodatni sadržaji vezani uz život i školovanje, kao i tjedan Mire Gavrana u našim školama. Sudionici simpozija o Miri Gavranu upoznat će se i s kulturno – povijesnim znamenitostima grada Nova Gradiška, a planirana je i posjeta crkvi sv. Terezije Avilske, biseru kasnobarokne arhitekture s povijesnim orguljama Ivana Pumppa sagrađenima 1850. i temeljito restauriranima 2010. godine što je obavila radionica Heferer. Predviđena je i posjeta cerničkom Franjevačkom samostanu i stalnoj Biblijsko-arheološko muzejskoj izložbi.

 

Međunarodni stručni skup o Miri Gavranu dogodit će se u našemu gradu i kao doprinos obilježavanju 250-e obljetnice župe Bezgrješnog začeća BDM i 250-e obljetnice izgradnje crkve sv. Terezije Avilske.

Related Post

„BESKRAJNA LJUBAV“

Autor - 30/11/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 29. studeni 2012. – U organizaciji Gradske knjižnice Nova Gradiška, ogranka Matice Hrvatske i Gradskih novina, u srijedu,…