28. broj „Suze Dolinske“

564 0

OKUČANI, 5. siječanj 2012. – Koncem prošle godine, tradicionalno uoči Božića, iz tiska je izašao 28. broj „Suze Dolinske“ – godišnjaka župe uznesenja Blažene Djevice Marije Dolina bosanska kraj Bosanske Gradiške.

 

Glavni i odgovorni urednik Milorad Oršulić–Mican i u ovom je broju , zajedno s članovima uredničkog vijeća u kome su vel. Milivoj Knežević, p.Damir Šokić OP, fra Ivan Marija Tomić, Zvonko Oršulić-Fami, Stipo Oršulić, Anto M. Vonić, Zenko Vonić i Mato Knežević-Maća, pripremio brojne sadržaje koji su još jedna poveznica diljem svijeta raseljenih Dolinaca.

 

-Često su mi u mislima riječi mog sadašnjeg, okučanskog župnika fra Damira Pavića koje je izrekao za vrijeme svoje Mlade mise 2005. godine: „Rodna gruda je dobra majka koja savršeno razumije jade i nevolje svoje djece.Ne prekorava ih kada gladni ruga i kruha odlaze u nepoznat svijet dok nevolja ne mine, ali on iz tebe neće izaći nikada! Rodni kraj se jednostavno skriva negdje u dubini našeg bića, čuči u nama poput savjesti koja se sprema da progovori onda kada je potrebno, da nas utješi i ohrabri poradi ljubavi i žrtve koju iskazujemo komadiću zemlje i sićušnom dijelu neba po kojim nam je darovan život – kakav takav, ali ipak jedini koji imamo – ali spremne da nas optuži ako taj neprocjenjivi komadić prodamo u bezcjenje ili ga se „na petrovski način“ odreknemo i zaniječemo da ga uopće poznajemo…“ – navodi u uvodniku urednik Milorad Oršulić-Mican.

 

I ovaj broj „Suze Dolinske“ opravdao je očekivanja raseljenih Dolinaca jer donosi brojne priloge o njihovim susretima i događanjima tijekom 2011. godine. Tu su i prilozi koji od zaborava čuvaju povijest Doline i tekstovi o Dolincima raseljenim po svijetu i njihovim životima. „Suza Dolinska“ informira o vjenčanima, rođenima i umrlima, te donosi jedinstven adresar i telefonski imenik raseljenih Dolinaca sa sadašnjim adresama, podijeljen po naseljima iz kojih su otišli u svijet.

 

Related Post

RIJEČ BOŽJA

Autor - 05/03/2014 0
OKUČANI, 5. ožujak 2014. – Po četvrti put vjernici župe sv. Vida u Okučanoma će započeti na Čistu srijedu –…

OBLJETNICA MUČENIČKE SMRTI

Autor - 19/11/2013 0
U bosanskogradiškoj crkvi sv. Roka obilježena je deveta obljetnica mučeničke smrti msgr. Kazimira Višatickog čija je životna misao vodilja bila:…