39 stepenica – POZIV U KAZALIŠTE

957 0

39 stepenica – POZIV U KAZALIŠTE –

Dom kulture, 23.3.2011.

u 19,00 sati

 

Ludens teatar Koprivnica, Kazalište Virovitica i

Hrvatsko kazalište Pečuh

 

 

Kad triler postane farsa

 

39 STEPENICA, roman škotskog autora Johna Buchana objavljen 1915., prvi je u seriji djela čiji je glavni junak Richard Hannay fini engleski gospodin s neobičnom manom da upada u opasne situacije, ali i s bogom danom sposobnošću da se iz njih izvuče. Uzbudljiv triler koji kombinira političku i osobnu dramu označio je prekretnicu u Buchanovoj karijeri, a o popularnosti romana svjedoče čak četiri filmske adaptacije, od kojih je najpoznatija ona Hitchcockova iz 1935. godine, dok je najnovija sasvim svježa, stara samo dvije godine. Hitchockov klasik umnogome se razlikuje od romana, prije svega po činjenici da uvodi čak dva ženska lika koja u romanu ne postoje. Kako bez žena u priči nema romantike i strasti, a Hollywood je utemeljen upravo na tomu, Hitchcock je znao što romanu nedostaje. Kad se Patrick Barlow odlučio napraviti kazališnu adaptaciju utemeljio ju je baš na filmu, roman je ostao u drugom planu. No, za razliku od ozbiljnog, dramatičnog filmskog trilera punog političke i kriminalne napetosti, u kazališnoj verziji naglasak je na komičnim efektima i duhovitom korištenju kazališnih sredstava u adaptaciji filmskog predloška. Krajnje ozbiljan špijunski triler o čovjeku koji saznaje informaciju važnu po sigurnost cijele države, da bi se onda našao u situaciji da nevin bježi od policije uvjerene da je baš on ubojica, ali i agenata strane službe koje je razotkrio, u kazališnoj adaptaciji koristi elemente trilera kako bi izazvao komičan efekt. Kazalište u ovom slučaju parodira triler, poigravajući se zakonitostima žanra. 39 STEPENICA pomak je u tretiranju kazališnih sredstava i mogućnosti pa je na sceni moguće vidjeti dinamičnu scenu potjere u vlaku (i oko njega), automobilsku jurnjavu, sve ono što se na sceni, ili se tako dosad mislilo, ne može realizirati. Da sve bude još zabavnije: brojne sudionike priče u ovoj kazališnoj adaptaciji igra samo četvoro glumaca što je dodatan element uzbudljive scenske igre i izvor duhovitih situacija! Umjesto psihološke drame i špijunskog trilera roman-film 39 stepenica u scenskoj verziji najbliži je farsi, žanru koji zabavlja, ali pred redatelja i glumce postavlja krajnje ozbiljne kazališne zahtjeve. Prateći romanesknu i filmsku priču, scenom juri imaginarni vlak, junaci riskiraju život na mostu, a ne izostaje ni prava filmska jurnjava automobilima, dakle, svi elementi pravog krimića – uz nezaobilaznu ljubavnu priču – i dalje su tu. Jedino što sad rezultiraju – smijehom!

 

Od premijere početkom 2008. odigrana 771 put čime je postala najuspješnija dramska produkcija u posljednjih deset godina na Broadwayu. 39 stepenica Barlowea osvojila je niz najpoznatijih svjetskih priznanja za dramu i komediju među kojima su i Laurence Olivier i Drama Desk nagrade. Predstavu 39 stepenica – produkcijski najzahtjevniji dosad viđen kazališni komad koji je izlazi iz radionice „Ludensa“ ljubitelji kazališta u Novoj Gradiški gledat će u srijedu 23. ožujka 2011. u 19,00 sati. Medijski pokrovitelj: www.novagra.hr Sponzor: Cvjećarnica Mimoza Ulaznice na blagajni Doma kulture. Rezervacije putem telefona: 331-011; 361-611.

 

redateljica FRANKA PERKOVIĆ

scenograf Ivo Knezović

kostimografkinja ZSUZANNA TRESZ

scenski pokret PRAVDAN DEVLAHOVIĆ

oblikovatelj svjetla DAMIR GVOJIĆ

oblikovatelj tona MARIO NAĐ

igraju: Richard Hannay – FILIP JURIČIĆ

Annabella, Pamela, Margareta – JELENA HADŽI-MANEV

voditelj, novinar, špijun,seljak… – GORAN KOŠI MLADEN KOVAČIĆ

 

Predstavu 39 stepenica – produkcijski najzahtjevniji dosad viđen kazališni komad koji je izlazi iz radionice „Ludensa“ ljubitelji kazališta u Novoj Gradiški gledat će u srijedu 23. ožujka 2011. u 19,00 sati.

 

Medijski pokrovitelj: www.novagra.hr

Sponzor: Cvjećarnica Mimoza

Ulaznice na blagajni Doma kulture. Rezervacije putem telefona: 331-011; 361-611.

 

Related Post