55 GODINA UDOMITELJSTVA U NOVOJ GRADIŠKI

1868 0

NOVA GRADIŠKA, 26. lipanj 2015. – Izvještajno-programsko-izborna Skupština Udruga udomitelja djece, odraslih, starijih i nemoćnih osoba županije Brodsko-posavske „Leptirić“ i na noj nazočna Ivana Grainer bili su prigoda

da se nešto više kaže o udomiteljstvu u Novoj Gradiški i novogradiškom kraju. Novogradiški udomitelji bili su i ostali perjanica udomiteljstrva u Hrvatskoj više od 50 godina. Zahvaljujući se udomiteljima i djelatnicima Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška gradonačelnik Željko Bigović je u nekoliko rečenica sažeo značaj udomiteljstva.

 

-Zahvaljujem u ime grada, u ime svih vaših korisnika: djece, starijih, nemoćnih i bolesnih osoba o kojima skrbite, s kojima dijelite svoj dom, ljubav i vašu toplinu. Radite jedan humani posao za kojega, zapravo, država nema kvalitetno rješenje – kazao je uz ostalo gradonačelnik Željko Bigović.

 

Predsjednica udruge Katarina Bojšić zahvalila se dugogodišnjoj, ravnateljici Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška njegovom Timu za udomiteljstvo koji su godinama strpljivo rješavali brojne probleme i unapređivali udomiteljstvo. Ivana Grainer, sada umirovljenica, bila je, kako je kazala Bojšić, i inicijator osnivanja Udruge udomitelja.

Zahvaljujući se na priznanju Ivana Grajner je istaknula da svi oni koji su godinama udomljavali i radili na udomljavanju trebaju biti ponosni jer su bili među prvim gradovima u Hrvatskoj koji su osnovali Udrugu, ali i razvili udomiteljstvo s najvećim brojem udomitelja. Udomiteljstvo u Novoj Gradiški datira još od 1960. godine kada je, kakao je kazala, Ivan Dakić uložio veliko znanje i trud u razvitak udomiteljstva.

 

-Udruga udomitelja daje veliki doprinos u kvalitetnom zbrinjavanju djece, odraslih, starih, nemoćnih i psihički bolesnih osoba u udomiteljskim obiteljima. Svojim pozitivnim iskustvima koje prezentira javnosti podiže svijest o važnosti udomiteljstva i motivira mnoge da donesu odluku o udomljavanju. U zadnjih desetak godina značajno se promijenio stav stručnjaka, koji su prije puno više povjerenja imali u institucije. U svakom slučaju i UNICEF-ova kampanja „Svako dijete treba obitelj“ doprinijela je podizanju svijesti o važnosti udomiteljstva. Znamo da je u tijeku proces deinstitucionalizacije i transformacije Domova za djecu i naravno da sve to ne bi bilo provedivo bez vašeg angažmana. Za razliku od većine hrvatskih gradova u kojima su djeca smještena uglavnom u Domove, mi se možemo pohvaliti time da imamo kvalitetnu udomiteljsku skrb za djecu i sve ostale korisnike. Zahvalna sam na tome Udruzi udomitelja, bivšoj ravnateljici Ivani Grajner i bivšem ravnatelju Branku Meduniću jer smo još uvijek među Centrima s najvećim brojem udomiteljskih obitelji, a broj i kvaliteta udomitelja zadovoljavaju potrebe za udomljavanjem.

 

Ono čime se još možemo pohvaliti je i to da naši udomitelji pomažu u zbrinjavanju korisnika s područja u kojima udomiteljstvo nije dovoljno razvijeno. Znamo da vam nije lako s udomljenim korisnicima i trudimo se da vam stručni radnici u Centru uvijek pružaju stručnu pomoć i podršku. Veliko hvala što otvarate svoj dom i srce onima kojima je to najpotrebnije i koji nisu imali tu sreću da odrastaju u svojim biološkim obiteljima. Udomiteljstvo je velika odgovornost i veliki izazov i zato zahvaljujem što ste se odlučili na taj plemeniti poziv, jer udomiteljstvo je zapravo jedina prilika i djeci i odraslima koji su izdvojeni iz vlastitih obitelji da osjete toplinu obiteljskog doma koju im vi pružate – kazala je Vesna Latinović.

Related Post

„HRVATSKA VOLONTIRA 2016.“

Autor - 19/05/2016 0
NOVA GRADIŠKA – U sklopu manifestacije “Hrvatska volontira 2016.” Grad Nova Gradiška i Udruga “PREVENCIJA” organiziraju volontersku akciju izrade grafita…