KONFERENCIJA CENTARA ZA PSIHOSOCIJALNU POMOĆ

679 0

PRIMOŠTEN / NOVA GRADIŠKA – Novogradiški Tim za psihosocijalnu pomoć sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata sudjelovao je na 17. Konferenciji Područnih jedinica Ministarstva branitelja i županijskih Centara za psihosocijalnu

pomoć održanoj u Primoštenu od 11. do 13. rujna 2015. godine.

 

Na poziv Ministarstva branitelja stručnjaci Centra za psihosocijalnu pomoć sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata Nova Gradiška (Darija Marić,dipl.soc.radnica, Mira Linjaković, prof.pedagogije, Mario Žakić, dipl.pravnik) i dugogodišnja voditeljica PSP-tima, zamjenica gradonačelnika mr. Ljiljana Lukačević, sudjelovali su u radu 17. Konferencije Područnih jedinica Ministarstva branitelja i županijskih Centara za psihosocijalnu pomoć.

 

Konferenciju je otvorio ministar branitelja Predrag Matić, izrazivši zahvalnost svim stručnjacima koji su u proteklih dvadeset godina pružali psihosocijalnu skrb braniteljskoj i stradalničkoj populaciji iz Domovinskog rata.

 

Tijekom Konferencije održani su radni sastanci, te predavanja i prezentacije o povijesti i perspektivama Nacionalnog programa psihosocijalne pomoći braniteljskoj i stradalničkoj populaciji, suradnji centara za psihosocijalnu pomoć s lokalnom zajednicom, projektima vezanim za EU fondove, te modelu skrbi za žrtve seksualnog nasilja u Domovinskom ratu.

 

Nacionalni program psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima iz Domovinskog rata, Drugog svjetskog rata i mirovnih misija podrazumijeva psihosocijalnu i zdravstvenu skrb za sudionike i stradalnike Domovinskog rata na lokalnoj (županijskoj), regionalnoj i nacionalnoj razini.

 

Na Nacionalnoj razini osnovan je jedan Nacionalni centar za psihotraumu u Zagrebu, dok na regionalnoj razini djeluju tri regionalna centra za psihotraumu – u Osijeku, Splitu i Rijeci. Na lokalnoj (županijskoj) razini Program se provodi u 21 županiji, gdje pri svakom županijskim središtu djeluje jedan Centar za psihosocijalnu pomoć – s iznimkom Brodsko-posavske županije,u kojoj uz županijsko središte u Slavonskom Brodu, svih 20 godina djeluje i Centar za psihosocijalnu pomoć u Novoj Gradiški.

 

Tim za psihosocijalnu pomoć u Novoj Gradiški savjetodavnu pomoć i psihosocijalnu podršku sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata pruža stacionarno (organizirana dežurstva ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom u prostorijama u Domu hrvatskih branitelja) i mobilno (kroz posjete domu i obitelji korisnika).

Related Post