SABOR UHBDR “121. brigade – pukovnije” NOVA GRADIŠKA

647 0

CERNIK, 17. lipanj 2012. – Na prvom Izvještajnom saboru UHBDR “121. brigade – pukovnije” Nova Gradiška, održanom u petak u Lovačkom domu “Srnjak” u Cerniku, najmlađa novogradiška braniteljska udruga koja djeluje tek godinu dana

imala se čime pohvaliti pred brojnim gostima.

 

Uz predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata i ratnih postrojba bili su to Zvonko Bušić, čovjek koji je u američkim zatvorima proveo 32 godine, načelnik ratnog saniteta i bivši pomoćnik ministra zdravstva dr. Renato Mittermajer, ratni snimatelj Mario Filipi, stožerni brigadir Mato Vilja i zamjenik novogradiškog gradonačelnika Milan Mateša.

Brojene aktivnosti koje su provedene pod vodstvom predsjednika Mater Modrića imale su za cilj afirmaciju Domovinskog rata, čuvanje njegovog digniteta kao i digniteta hrvatskih branitelja.

 

Prije početka Sabora položeni su vijenci kod spomen križa na Centralnom groblju, kod Spomen obilježja poginulim, umrlim i smrtno stradalim hrvatskim braniteljima i kod biste prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Otvarajući Sabor nazočne je pozdravio predsjednik udruge Mato Modrić. Saborom je predsjedao Željko Klarić. Usvojena su izvješće o radu, financijsko i izvješća Nadzornog odbora i Suda časti. Sabor je usvojio prijedlog programa rada i financijski plan za ovu godinu.

 

Deklaracija

 

Na prvom izvještajnom Saboru UHBDR 121. brigade-pukovnije usvojena je Deklaracija koja će biti upućena Ministru obrane, Ministru branitelja i predsjedniku RH.

 

Izmjena zakona o pravima hrvatskih branitelja

 

-Tražimo da se ukine članak 125. Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz domovinskog rata i članova njihovih obitelji koji kaže da je rok za podnošenje zahtjeva za priznavanje statusa HRVI iz domovinskog rata zbog bolesti od 1.1. 2005 – 31.12.2005. iz razloga što ni jedan branitelj ne zna kada će oboljeti. Mogućnost podnošenja zahtjeva ne treba vremenski ograničavati, a stručnim liječničkim Povjerenstvima dati ovlasti da u skladu s medicinskim naukama utvrde da li je pojedina bolest od koje hrvatski branitelj boluje posljedica učešća u domovinskom ratu.

 

Uvođenje služenja vojnog roka

 

-Tražimo da se u RH ponovno uvede obavezno redovno služenje vojnog roka od najmanje 6. mjeseci jer situacija u našem bližem okruženju to nalaže. Samo spreman i obučen hrvatski vojnik može braniti teritorijalnu cjelovitost RH.

 

Zaustaviti progone hrvatskih branitelja

 

-Tražimo da se zaustave progoni hrvatskih branitelja, a za eventualna kaznena djela ili zločine da im se sudi u RH, a ne kao što je to slučaj sa hrvatskim braniteljem Veljkom Majićem. Dajemo potporu njemu i svim našim generalima kojima se sudi u Hagu kao i svim hrvatskim braniteljima protiv kojih se vode sudski postupci – navodi se u Deklaraciji.

Related Post

NOVA SPORTSKA DISCIPLINA

Autor - 25/11/2013 0
U prijepodnevnim satima 25. studenog na dječjem igralištu na Cvjetnom trgu počela je montaža konstrukcijskih elemenata za uličnu gimnastiku. Ova…