90 GODINA DVD-a ORUBICA: Čuvali imovinu i ljudske živote, održavali vatrogasnu djelatnost i vatrogasne tradicije

1570 0

Autor Franjo Samardžić

ORUBICA, 19. kolovoza 2018. – S razlogom se jučer slavilo u Orubici, posebno vatrogasci jer je DVD Orubica slavilo hvalevrijednu obljetnicu. Na obilježavanje 90 godina od osnivanja i isto toliko godina rada i spašavanja imovine i ljudskih života došla su brojna prijateljska dobrovoljna vatrogasna društva i brojni uzvanici pa i Teodor Fricki, počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, čovjek koji je svojim životom obilježio vatrogastvo u Hrvatskoj.

Orubički vatrogasci, predvođeni predsjednikom Mladenom Vitolićem, s razlogom mogu biti ponosni. Redale su se brojne pohvale, od Đure Anđelkovića, načelnika Općine Davor, koja je bila i pokrovitelj obilježavanja ove obljetnice, i zamjenika brodsko-posavskog župana Stjepana Bošnjakovića, do Stjepana Župetića, zapovjednika Vatrogasne zajednice Brodsko-posavske županije i izaslanika predsjednika HVZ, te Marijana Furića, zapovjednika Vatrogasne zajednice Općine Davor.

-Danas biti orubički vatrogasac znači biti ponosan i emotivan. Ponosan zato što smo mi članovi jednog vremešnog vatrogasnog društva nastalog prije 90 godina. Pošteno je stoga zahvaliti se ljudima koji su davne 1928. godine kao utemeljitelji osnovali naše društvo. Njima veliko hvala. Hvala generacijama vatrogasaca koji su ih naslijedili u radu i vodili društvo sve do moje generacije i vođenje društva predali nama kao štafetnu palicu. Naša obaveza je ovo društvo predati mlađim generacijama, da ga one dalje još bolje i kvalitetnije vode. Zahvala gospodinu načelniku Đuri Anđelkoviću, kao pokrovitelju ove proslave, zato što se odvažio, ne štedeći novaca i truda, uložiti ih u našu proslavu. Želim da se u našoj Orubici osjećate ugodno i da vam ovaj dan ostane u lijepom sjećanju – kazao je predsjednik Mladen Vitolić, zahvaljujući svima koji su o Orubicu došli proslaviti 90 godina DVD Orubica.

Posebna zahvalnost odana je svim orubičkim vatrogascima koji su se tijekom 90 godina rada društva nesebično žrtvovali za zajednički cilj: zaštiti imovinu i ljudske živote od požara, održavali vatrogasnu djelatnost i čuvali vatrogasne tradicije.

Kako je kazao Željko Burazović, govoreći o osnivanju i djelovanju DVD Orubica, inicijativa za osnivanje društva pokrenuta je 1928. godine i nije bila slučajna jer je imala je tragičnu pozadinu u požaru u kome je u Orubici izgorjelo 8 kuća. Inicijativu za osnivanje društva vodio je Đuro Ivanetić, koji s mještanima osniva DVD u jesen iste godine.

Danas DVD Orubica ima 43 člana, a posebno raduje interes za vatrogastvo najmlađih Orubičana. Pohvale zaslužuju Općina Davor i njeno Općinsko vijeće, te Mjesni odbor Orubica, koji čini sve da briga i skrb o potrebama vatrogasnih društava ne bude dovedena u pitanje.

Nisu izostala ni brojna vatrogasna priznanja zaslužnim članovima društva, a županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Župetić predajo je predsjedniku Mladenu Vitoliću Plaketu Hrvatske vatrogasne zajednice

Slavlje orubičkih vatrogasaca uveličala je Limena glazba „Željezničar“ iz Slavonskog Broda. Položeni su vijence kod spomen ploče Orubičanima koji su živote dali za slobodnu Hrvatsku, a potom su vatrogasci bili na svetoj misi u župnoj crkvi. Nakon svečane Skupštine članovi DVD-a Gornja Dubrava su zajedno s pripadnicima Javne vatrogasne postrojbe Nova Gradiška izveli vježbu spašavanja unesrećene osobe iz rijeke Save. Nakon defilea vatrogasnih postrojbi Orubičani i njihovi prijatelji vatrogasci su se okupili na druženju na kome su zaslužnim vatrogascima uručena vatrogasna priznanja.

Related Post