DAN DRŽAVNOSTI

812 0

NOVA GRADIŠKA, 25. lipanj 2015. – U povodu Dana državnosti vijence je položilo i svijeće zapalilo kod spomenika poginulim braniteljima i biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana izaslanstvo Grada Nova Gradiška predvođeno gradonačelnikom Željkom Bigovićem i zamjenicima Dariom Banom i Ljiljanom Lukačević. Vijence su položila i svijeće zapalila izaslanstva Brodsko-posavske županije, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Policije, političkih stranaka, udruga civilnog društava i državnih institucija.

 

– Minutom ponosne hrvatske tišine odajmo dužno poštovanje i zahvalu svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima, svim znanim i neznanim hrvatskim domoljubima koji su živjeli i umrli za svoju Hrvatsku – kazao je gradonačelnik Željko Bigović kod spomenika poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima. Pozivajući na minutu šutnje kod spomen biste prvog hrvatskog predsjednika naglasio je da se radi o čovjeku najzaslužnijem za stvaranje hrvatske države i velikanu hrvatske povijesti.

Molitvu je predvodio velečasni Ivan Štivičić.

 

DAN DRŽAVNOSTI – Dan državnosti, 25. lipnja, u Republici Hrvatskoj državni je blagdan kojim se obilježava povijesna odluka Sabora donesena istoga datuma 1991. godine.

Povijesnoj odluci Hrvatskoga sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika donesenoj 25. lipnja 1991. prethodila je takva odluka građana Republike Hrvatske iskazana na referendumu održanom 19. svibnja 1991. godine.

 

Related Post

VIJEĆNIČKA PITANJA

Autor - 24/03/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 24. ožujak 2013. – Iako su na kraju mandata, sjednicu Gradskog vijeća i aktualni sat, gradski vijećnici su…