7. SARMIJADA I PROVIJADA: Najbolju sarmu pripremili PS „Tkanica“ i Industrijsko-obrtnička škola Nova Gradiška

2346 0

NOVA GRADIŠKA, 26. ožujka 2017. – Jučer je Pansion „Slavonski biser“ mirisao sarmom i svježe ispečenom provom. Tradicionalni domaćini u organizaciji Turističke zajednice garda Nove Gradiške i Udruge čuvari kulturne pučke baštine „Tkanica“ okupili su na ovoj jedinstvenoj gastronomskoj manifestaciji dvanaest ekipa podijeljenih u dvije kategorije. U starijoj su bile ekipe koje su predstavljale udruge i društva, a u mlađoj ekipe koju su predstavljale srednje škole obrtničkih usmjerenja.

U kategoriji starijih ekipa najboljom sarmom proglašena je sarma PS „Tkanica“ Nova Gradiška, drugo mjesto pripalo je ekipi „SMS“ iz Slavonskog Broda, a treće ekipi Udruge udovica poginulih i umrlih hrvatskih branitelja „Žirići“ Nova Gradiška.

U kategoriji mladih prvo najbolju sarmu spravila je prva ekipa učenika Industr4ijsko-obrtničke škole Nova Gradiška, drugo mjesto pripalo je ekipi Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole iz Bjelovara, a treće drugoj ekipi Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška.

Najbolju proju ispekla je ekipa KUD-a „Mala“ Nova Gradiška, drugo mjesto zauzela je ekipa Folklornog ansambla mladih Nova Gradiška, a treće ekipa Etno fletno iz Samobora.

Prosudbeno povjerenstvo na čelu s Blaženkom Blažević i ove godine nije imalo nimalo lak posao. Kako je naglasila najbolju sarmu u obadvije kategorije, sa maksimalnim brojem bodova svih članova prosudbenog povjerenstva, spravila je ekipa mladih kuhara Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška.

Zahvalnice sudionicima i priznanja najuspješnijima uručili su Ivica Grgić, vlasnik Pansiona „Slavonski biser“, zamjenica gradonačelnika Vesna Đapić i Dinka Martijević, direktorica Turističke zajednice Nova Gradiška.

Bilo je to još jedno gastronomsko druženje uz sarmu, provu i tamburaše. Slavila se ponajprije sarma, koja je, kako je istaknula na podjeli priznanja zamjenica gradonačelnika Vesna Đapić, tradicijsko jelo koje se jede u svim prilikama, od svatova, slavljenja rođenja djeteta i blagdana. Uputila je pohvale organizatorima, ali i sudionicima koji su došli u Novu Gradišku još jednom promovirati dvije, u jelovniku nezaobilazne delicije.

Zadovoljni su i organizatori jer su uz gastronomsku promociju organizirali lijepo druženje.

Ove je godine bilo više posjetitelja koji su se u dvorištu Pansiona „Slavonski biser“ za vrijeme spravljanja sarme družili s natjecateljima, a navečer u restoranu mogli uživati u sarmi pio popularnoj cijeni od 10 kuna za porciju.

Uoči podjele priznanja nastupila je Pjevačka skupina „Tkanica“ Udruge čuvari kulturne pučke baštine „Tkanica“, a za dobru atmosferu pobrinuli su se i ove godine „Plusovci“. Program je vodila Ivanka Herceg.

Na 7. sarmijadi i provijadi natjecale su se ekipe HKUU „Trenk“ Nova Gradiška, PS „Tkanica“ Nova Gradiška, Folklorni ansambl mladih Nova Gradiška, KUD „Mala“, Udruga udovica poginulih hrvatskih branitelja „Žirići Nova Gradiška, Etno fletno Samobor, KUD „Plečina“ Severin, Zdenčina 1562. „SMS“ Slavonski Brod, dvije ekipe Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška i ekipa Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar.

Related Post