ZAVRŠILE POLJOPRIVREDNO-PODUZETNIČKE IDEJE „NOVA GRADIŠKA 2013.“

625 0

NOVA GRADIŠKA, 26. siječanj 2013. – Predavanjima za pčelare i zatvaranjem izložbeno-prodajnog dijela danas su završene 15. poljoprivredno-poduzetničke ideje „Nova Gradiška 2013.“.

U dva su se dana okupili poljoprivredni proizvođači iz osam županija iz Slavonije i Baranje i sjeverozapadne Hrvatske. Bili su tu struka i predstavnici vlasti koji su ih upoznali s najnovijim događanjima vezanim za ukupnu poljoprivredu proizvodnju, a ponajprije za pitanja od kojih ovisi budućnost sela, agrara i poljoprivredne proizvodnje, a na koje izravno utječu Zakon o poljoprivrednom zemljištu, legalizacija gospodarskih objekata i povlačenje sredstava iz EU fondova.

 

Obraćajući se okupljenima na otvaranju ove manifestacije, Matija Brlušić, predsjednik Poljoprivredne gospodarske komore, istaknuo je nužnost udruživanja, ali i zajedničko djelovanje. Smatra da više ne mogu brojne seljačke udruge zastupati interese poljoprivrednih proizvođača već samo jedna. Očekuje da će to biti Hrvatska poljoprivredna komora.

Kao i prijašnjih i ove se godine, udruživanje kao način pristupa tržištu malih proizvođača, često spominjao na izložbeno-prodajnom dijelu. Proizvoda, koji su kvalitetni i atraktivni ima, ali po količini sami si ne mogu naći put na tržište. Razni sajmovi pa i ova manifestacija više su u svrsi promidžbe, u kojoj neki godinama ustraju očekujući da će se nešto promijeniti. Poljoprivredno-poduzetničke ideje, koju organiziraju Brodsko-posavska županija, Grad Nova Gradiška, Poljoprivredno savjetodavna služba i Hrvatska poljoprivredna agencija opravdala je i ove godine svoje postojanje. Bile su prilika da sudionici razmijene informacije i suče se s zbiljom u kojoj žive i rade.

-Zadovoljan sam, prije svega sa odazivom izlagača. Okupilo ih se u Društvenom domu sedamdesetak iz osam županija, a značajan je bio odaziv građana iz Nove Gradiške i okolice, a bilo je ljudi i iz Požege, Županje, Slavonskog Broda, Vinkovaca i drugih mjesta. To kazuje da postoji interes za ovakve savjetodavne i izložbeno-prodajne manifestacije. Naša je namjera bila da proizvođači dobiju prave informacije, kako od regionalne vlasti tako i sa nivoa Vlade RH, da izlože svoje proizvode i komuniciraju s potencijalnim kupcima, da se međusobno upoznaju i potaknu da naredne godine budu još bolji i uspješniji. Svjedoci smo da ovdje ima kvalitetnih i kvalitetno upakiranih proizvoda sa riješenim zakonskim regulativama s kojima mogu biti na tržištu.

Ono što proizvođačima nedostaje i što smo u razgovoru od njih čuli je potreba da se bolje međusobno organiziraju u udruge, a ja predlažem da to bude klaster jer će za njih biti sredstava za sufinanciranje. Manjim proizvođačima šansa je u udruživanju ili kroz jačanje kontinentalnog turizma i prodaju proizvoda na vlastitom pragu gdje mogu ostvariti dodatan prihod. Kroz izradu suvenira, proizvodnju rakija i vina, koja su kvalitetna i ima ih u značajnim količinama, možemo konkurirati i drugim regijama. Treba više govorit o Slavoniji, o novogradiškom i brodskom vinogorju jer nas nema na vinskim kartama, a imamo kvalitetnih proizvođača.

 

Smatram da smo uspjeli i da treba nastaviti s ovom manifestacijom – kazao je Davor Vlaović, zamjenik brodsko-posavskog župana.

Related Post

ZA ZDRAV ŽIVOT

Autor - 15/04/2012 0
U subotu 21. travnja Novogradiščani imaju priliku pridružiti se stanovnicima drugih gradova u Hrvatskoj u akciji Zelena čistka – jedan…

Sretan Uskrs !

Autor - 14/04/2017 0
Uskrs je prolaz u život, u pobjedu, u povjerenje, u ljudskost koja više nikada ne može prestati. Uskrs je dan…

BURZA RADA

Autor - 22/11/2014 0
Ostali nezaposleni su evidentirani na području općina Cernik (482), Davor (316), Nova Kapela (473), Rešetari (615) i Staro Petrovo Selo…