8. LISTOPADA – DAN NEOVISNOSTI REPUBLIKE HRVATSKE

693 0

NOVA GRADIŠKA, 8. listopad 2015. – U povodu Dana neovisnosti danas su predstavnici Grada Nova Gradiška, predvođeni gradonačelnicima Željkom Bigovićem i dr. Hermanom Hackerom,

gradonačelnikom prijateljskog njemačkog grada Herzogenaueacha, Brodsko-posavske županije, predvođeni zamjenikom župana Davorom Vlaovićem, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, političkih stranaka, ustanova i udruga civilnog društva položili vijence i zapalili svijeće kod spomenika poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i kod spomen biste prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Minutom šutnje i molitvom, koju je predvodio velečasni Ivan Štivičić, odana je počast poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima, prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i svim domoljubima zaslužnim za stvaranje neovisne i slobodne Hrvatske.

 

DAN NEOVISNOSTI – Dana 8. listopada u Hrvatskoj se kao državni blagdan obilježava Dan neovisnosti u sjećanje na dan kada je Sabor Republike Hrvatske 1991. godine jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ.

 

Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više, kao takva, ne postoji.

 

Ta je značajna odluka Sabora donesena nakon što je prethodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na hrvatsku Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine. Naime, stupanje na snagu ove Odluke odgođeno je tada za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na zahtjev Europske zajednice kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem. Istoga dana kada je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom.

 

Zbog tih okolnosti, te mogućih novih zračnih napada na Zagreb, povijesna je sjednica svih triju saborskih vijeća održana 8. listopada 1991. godine u Šubićevoj ulici 29 u Zagrebu.

 

Related Post