8. MART

1188 0

Međunarodni dan žena obilježava se 8. ožujka svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Prvi Dan žena je obilježen 28. veljače 19o9. godine u SAD deklaracijom koju

je donijela Sopsijhalistilčka partija Amerike. Između ostalih važnih povijesnih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kada je poginulo više od 140 žena.

 

Povodom 8. marta Međunarodnog dana žena, zamjenica župana Ružica Vidaković i ravnatelj Doma za stare i nemoćne u Slavonskom Brodu Mišo Matić tradicionalno su korisnicama ove ustanove čestitali Međunarodni dan žena i simbolično im uručili karanfile.

Ovo je samo jedno u nizu prigodnih druženja sa štićenicima ove ustanove u cilju socijalizacije i zajedništva s djelatnicima doma. Naravno, da je ova gesta izazvala osmjeh i radost na licu korisnica doma ali i djelatnica Doma za stare i nemoćne.

– To nam je bio cilj. Drago nam je da smo im uljepšali današnji dan ovom skromnom ali simboličnom gestom – kaže Ružica Vidaković.

Prometni policajci danas su u Slavonskom Brodu, u suradnji sa službenicima HAK-a proveli preventivnu aktivnost u okviru obilježavanja Međunarodnog dana žena. Ova preventivna aktivnost zajedno su pokrenuli prije 11 godina. Djelatnici HAK-a i policajci su ruža poklanjali ženama vozačicama, zatečenim u prometu. Akcija je uz poseban znak pažnje prema ženama vozačicama provedena s ciljem ukazivanja na sigurno sudjelovanje u prometu.

Osim savjeta o prometnoj kulturi, vozačice su, uz ruže, od stručnih osoba dobile promidžbeni materijal i odgovore na pitanja u području prometa.

Međunarodni dan žena večeras će, prigodnim druženjem, obilježiti i Forum žena novogradiškog SDP-a.

Ideja da se obilježava međunarodni dan žena se prvi put pojavila početkom 20. vijeka u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8.3. 1857. u New Yorku. Tekstilne radnice su protestirale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Demonstracije je rastjerala policija. Te iste žene su osnovale sindikat dva mjeseca kasnije.

Protesti na 8.3. su se događali i slijedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeči kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila ‘Međunarodni dan žena’ na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin. Slijedeće godine je Međunarodni dan žena obilježen od preko milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Ti događaji su koincidirali s požar u fabrici Triangle Shirtwaist u New Yorku, nakon koga su slabe mjere sigurnosti na radu okrivljene za veliki broj žrtava. U predvečerje prvog svjetskog rata žene širom Evrope su održale mirovne demonstracije 8.3. 1913.

Demonstracije povodom Međunarodnog dana žena u Rusiji bile su prvi stadij ruske revolucije. Nakon oktobarske revolucije, boljševička feminstkinja Alexandra Kollontai nagovorila je Lenjina da 8.3. postane državni praznik, i tokom sovjetskog perioda se koristio za obilježavanje “herojstva radnica”. Međutim, u mnogim komunističkim državama je taj praznik izgubio svoju ideološku osonovu i postao prilika za muškarce da iskazuju svoju ljubav i poštovanje prema pripadnicama suprotnog spola, posluživši kao svojevrsni amalgam Majčinog dana i Valentinova u zapadnim državama.

U Čehoslovačkoj se Dan žena za vrijeme komunističkog režima pretvorio u parodiju, te je ukinut nakon baršunaste revolucije.

U Mađarskoj je, pak, običaj poklanjanja cvijeća ženama zadržao i nakon pada komunizma.

Dan žena je ostao državnim praznikom u Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini, Kazahstanu, Kirgiziji, Moldovi, Mongoliji i Tadžikistanu, a obilježava se cvijećem i poklonima.

Na Zapadu se Međunarodni dan žena uglavnom prestao obilježavati 1930-ih, dijelom i zbog toga što ga se povezivalo s komunizmom. Međutim, 1960-ih su ga ponovno počele slaviti feministice. Godine 1975, koja je proglašena Međunarodnom godinom žene, UN su službeno počele obilježavati Međunarodni dan žena.

Danas mnoge organizacije u svijetu, obilježavaju Međunarodni dan žena, a neke se nastoje izboriti da postane državnim praznikom u kojima to još nije slučaj.

Related Post

U POVODU DANA POLICIJE

Autor - 29/09/2013 0
OKUČANI, 29. rujna 2013. – Na obilježavanju Dana policije u Okučanima bila je prigoda da se Ante Zovak, načelnik Policijske…