Počasni član MOK-a i HOO

483 0

8. ožujak 2012. – Hrvatsko društvo za povijest športa

(HDPŠ), koje je član ISHPES-a, a predsjednik mr.sc. Darko Dujmović i usput rečeno, Novogradiščanin Ivo Petranović član Izvršnog odbora, reagiralo je preko svoga predsjednika slijedećim priopćenjem za javnost:

 

Na posljednjoj 123. IOC Session (123. Zasjedanje Međunarodnog olimpijskog odbora), održanog u Durbanu (Južna Afrika) od 6.do 9. srpnja 2011. gospodin Antun Vrdoljak, dosadašnji član Međunarodnog olimpijskog odbora u Hrvatskoj (od lipnja1995.godine), izabran je za *počasnog člana* *MOO-a* zadnjeg dana Zasjedanja, jer je to bilo zadnje Zasjedanje u 2011. (što je u skladu s Olimpijskom poveljom) s tim da mu taj novi status počinje *1. siječnja 2012*.

 

Naime, u skladu s Olimpijskom poveljom *članu MOO-a* prestaje mandat zadnjeg dana kalendarske godine (dakle 31. prosinca) u kojoj je navršio 80 godina života. Istodobno mu je u 2012. prestalo članstvo u Komisiji za radio i televiziju i Komisiji za kulturu i olimpijsko obrazovanje MOO-a.

Inače, nismo primjetili da je naš tisak to obznanio, a ni g.Vrdoljak to nije objavio. U stručnim službama Hrvatskog olimpijskog odbora do konca veljače o.g. o tome nisu bili informirani što upućuje na propust Odjela za međunarodnu suradnju HOO-a u praćenju dokumenata i izvješća MOO-a koja se redovito objavljuju na web stranicama MOO-a. Uzgred, u skladu sa Statutom Hrvatskog olimpijskog odbora, g.Vrdoljaku od 1. siječnja 2012. treba prestati i status člana Skupštine i Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (s pravom glasovanja). Naravno, na sjednice Skupštine HOO-a može ga se i treba zvati kao gosta u svojstvu počasnog predsjednika HOO-a (izabranog u prosincu 2003.) bez prava glasa.

Korektno je *titulirati* ga sa* počasni član MOO-a* ili *počasni predsjednik HOO-a*, a nikako kao bivši član MOO-a jer to nije titula, već povijesna činjenica.

Related Post