9 sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem: Župan Marušić govorio o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu

778 0

Župan Danijel Marušić kazao je da Brodsko-posavska županija nastavlja s kontinuiranim provođenjem nekoliko velikih projekata u okviru Projekta Slavonija Baranja i Srijem
SLAVONSKI BROD / ORAHOVICA – Na 9. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održanoj 3. rujna u Orahovici raspravljalo se o učincima projekta po pitanju revitalizacije i razvoja Slavonije. Premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo dinamikom provedbe projekta Slavonija, Baranja i Srijem koji je postavljen kao zajednički političko-procesni okvir za bolji dijalog, bolje razumijevanje prioriteta i za bolju realizaciju konkretnih projekata.
U sklopu 9. Sjednice brodskoposavski župan Danijel Marušić kazao je kako Brodsko-posavska županija nastavlja s kontinuiranim provođenjem projekata u okviru Projekta Slavonija Baranja i Srijem, od čega je posebno izdvojio “Kraći put do zdravlja” Opće bolnice “Dr. Josip Benčević” u Slavonskom Brodu vrijedan 39,8 milijuna kuna, te inteziviranje radova na izgradnji Luke Brod i zgrade Muzeja Brodskog Posavlja. Govoreći o razvoju infrastrukture, župan Marušić kazao je kako vrlo dobro napreduje i projekt izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Šaguljama za koji je nedavno raspisan natječaj za izradu studije projektne dokumentacije za potrebe izgradnje cjelovitog sustava kojim će se koristiti Brodsko-posavska, Požeško-slavonska i dijelom Sisačko-moslavačka županija.
“Kao vrlo važne teme moram naglasiti projekte izgradnje južne zaobilaznice u Novoj Gradiški koja je od presudnog značaja za funkcioniranje budućeg RCGO “Šagulje”, projekt izgradnje istočne vezne ceste i spoja Sjeverne vezne ceste i tvrtke “Đuro Đaković” u Slavonskom Brodu.”- kazao je između ostalog župan Danijel Marušić
Na kraju, župan Marušić osvrnuo se na možda najvažnije pitanje za sve stanovnike Brodsko-posavske županije, a to je osnivanje Sveučilišta u Slavonskom Brodu. Kazao je kako je Hrvatski sabor 15. rujna 2015. godine donio Zakon o osnivanju spomenutog Sveučilišta čime je Brodsko-posavskoj županiji i Gradu Slavonskom Brodu dana mogućnost poduzimanja konkretnih koraka i radnji u smjeru njegova ustrojavanja. Kako je pravorijekom Ustavnog suda od 30 siječnja 2019. konačna odluka o osnivanju slavonskobrodskog Sveučilišta dopala u ingerenciju Sveučilišta “Josipa Juraja Strossmayera” iz Osijeka, župan Marušić zatražio je pomoć i potporu Vlade RH pri ubrzavanju i rješavanju, kako je rekao, “ovog zadnjeg koraka” u uspostavi Sveučilišta što bi značajno utjecalo na život građana Brodsko-posavske županije u svim segmentima razvoja, od gospodarskih, socijalnih i obrazovnih do onih demografskih.

Related Post