AKTIVNOSTI POLICIJE

1704 0

SLAVONSKI BROD, 28. listopada 2016. – Obzirom na daljnji nastavak događanja najtežih prometnih nesreća na prometnicama Republike Hrvatske i smrtnog stradavanja u njima, kao i dolaska blagdana Svih svetih i Dušnog dana

te početka zimskog računanja vremena, sudionicima u prometu skrećemo pozornost na sljedeće:

 

Razvidno je da se najteže prometne nesreće događaju zbog ljudskih grešaka, odnosno grubog kršenja prometnih pravila i nepoštivanja prometne signalizacije. I nadalje je glavni uzrok smrtnog stradavanja kretanje nepropisnom, odnosno brzinom neprimjerenom uvjetima na cestama, prilikom čega dolazi do međusobnih sudara vozila ili njihovog slijetanja s kolnika, kao i naleta na pješake i bicikliste.

 

U cilju zaustavljanja navedenog negativnog trenda, Ministarstvo unutarnjih poslova, sve policijske uprave, također i Policijska uprava brodsko-posavska, u narednom razdoblju nastaviti će s poduzimanjem aktivnosti u koje će uključiti maksimalan broj policijskih službenika, kao i uređaje, odnosno opremu koja se koristi za nadzor prometa. Aktivnosti će se provoditi ciljano, na lokacijama na kojima se prema prostornim i vremenskim pokazateljima događa najveći broj teških prometnih nesreća, odnosno gdje se učestalo krše prometni propisi.

 

Prilikom samog nadzora vršit će se sankcioniranje prometnih prekršaja koji dovode do najtežih prometnih nesreća: vožnja nepropisnom brzinom, vožnja pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno pretjecanje, nepoštivanje prednosti prolaska, vožnja prije stjecanja prava na upravljanje, vožnja neregistriranim ili vozilom kojem je isteklo važenje prometne dozvole, tehnički neispravnim vozilom, nepropisno kretanje i zadržavanje pješaka na kolniku, prekršaji vozača mopeda i motocikla, prekršaji biciklista. Također, posebna pozornost usmjerit će se i na mlade vozače, recidiviste, vozače kojima je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima, kao i na prometne prekršaje koji utječu na pasivnu sigurnost (nekorištenje zaštitne kacige, nekorištenje sigurnosnog pojasa od strane svih osoba u vozilu), odnosno propisnom smještaju djece u vozilima.

 

Blagdan Svih svetih i Dušni dan

 

Povodom obilježavanja blagdana Svih svetih i Dušnog dana, brojni građani u znak sjećanja na umrle i poginule u narednim danima obilaziti će groblja, zbog čega se na području cijele države očekuje povećan promet vozila. Pojačan promet vozila očekuje se osobito na autocesti A3, državnim cestama te na graničnim prijelazima. Povećane gužve uobičajeno se očekuju i na prilaznim prometnicama grobljima i područjima oko njih, gdje će policijski službenici pojačano vršiti regulaciju prometa te nadzirati promet vozila i pješaka.

 

Slijedom navedenog pozivamo sve sudionike u prometu na poštivanje prometne signalizacije kako bi svi na vrijeme i sigurno stigli na svoja odredišta te na taj način osobno pridonijeli da dani štovanja na mrtve proteknu u miru i dostojanstvu. Zbog brojnih parkiranih vozila uz rub prometnice i pješaka koji prelaze cestu ili se kreću uz njen rub, policija upućuje vozače da se prilaznim prometnicama grobljima kreću uz povećani oprez i smanjenom brzinom kretanja, odnosno da prilagode brzinu vozila uvjetima i stanju u prometu. Vozači se pri dolasku u blizinu groblja upućuju da ne parkiraju vozila na mjestima na kojima nije dozvoljeno zaustavljanje i parkiranje, na mjestima i na način da ometaju promet vozila cestom ili onemogućuju izlaz drugim vozilima na cestu te smanjuju uočljivost pješaka.

 

Zimsko računanje vremena – vožnja s upaljenim svjetlima

 

Zimsko računanje vremena započinje u nedjelju, u noći s 29. na 30. listopada 2016. godine, tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 3 sata računa kao 2 sata.

 

Policija podsjeća vozače da, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, u razdoblju zimskog računanja vremena na motornom vozilu za vrijeme vožnje danju moraju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla. Također, i vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna. Stoga, policija apelira na vozače da tijekom vožnje na vozilu imaju upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu.

 

Savjeti sudionicima u prometu

 

Zbog događanja navedenih prometnih nesreća, očekivanog porasta broja vozila na prometnicama u vrijeme nadolazećih blagdana, ranijih noćnih uvjeta te očekivanog pogoršanja vremenskih prilika u predstojećem razdoblju, policija sve sudionike u prometu upozorava da se pridržavaju prometnih propisa, a posebice:

 

– brzinu kretanja vozila potrebno je prilagoditi stanju i uvjetima na cesti, a naročito biti oprezan kod pojave prve kiše nakon dužeg suhog razdoblja (cesta postaje skliska i produžava se zaustavni put),

 

– poštuju ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),

 

– ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,

 

– prilikom vožnje u kolonama drže dovoljan razmak između vozila,

 

– koriste sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu,

 

– koriste zaštitnu kacigu,

 

– pobrinu se za adekvatan smještaj djece u vozilu,

 

– bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja,

 

– u slučaju umora, bez obzira na blizinu odredišta, potrebno je pravovremeno se zaustaviti, osvježiti i odmoriti,

 

– pješačkim prijelazima se približavaju smanjenom brzinom i povećanim oprezom,

 

– ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, odnosno koristite svjetliju odjeću,

 

– biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

 

(Kata Nujić, glasnogovornica PUBP)

Related Post

DAN OPĆINE VRBJE

Autor - 16/08/2012 0
U potpunosti smo opravdali postojanje Općine Vrbje i nema mjesta kalkulacijama oko preustroja. Mi tu živimo, možemo prepoznati probleme našeg…