ALOJZ IVANIŠEVIĆ: 90 mu je godina tek!

3046 0

Autor Franjo Samardžić

GUNJAVCI, 15. kolovoza 2020. – Alojz Ivanišević u svojim rodnim Gunjavcima danas slavi 90. rođendan. Kako naglašava u Gunjavcima je proveo cijeli život, živio u četiri države u različitim političkim i društvenim uređenjima u kojima su se morali poštivati zakoni i po njima raditi i živjeti. Živio je 10 godina u Kraljevini Jugoslaviji, 4,5 godina u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, 45 godina u Titovoj Jugoslaviji, da bi na kraju 90. rođendan slavio u demokratskoj Republici Hrvatskoj.
Za svoj život će reći da nije bio lak, pogotovo u godinama kada je odrastao, oženio se, gradio kuću i stvarao obitelj zajedno sa suprugom Katom. Kaže da su se jako mladi zaljubili i oženili iako su Katini roditelji bili protiv njihove bračne zajednice. Kata je imala 16, a njemu je bilo 17 godina.
-Unatoč tome što smo bili mladi i neiskusni, a život težak, nikada zbog toga nismo požalili. Oženili smo se 1949. godine. Bila je nakon rata velika neimaština i sirotinja. Išao sam povremeno raditi u nadnicu, a kada sam se 1953. godine vratio iz vojske zaposlio sam se u rudniku lignita u Rešetarima. Radio sam po noći i po danu i prikupljao građevinski materijal za kuću koju smo počeli graditi- priča Aloz i dodaje da im i dalje u životu nije bilo lako, ali se iz godine u godinu sve bolje živjelo.
Alojz je puno toga iz svog životnog puta zapisao. Radi to još uvijek i danas jer ga, kako kaže, pamet nije napustila i dobro se sjeća događaja iz života.

-Nisam povjesničar, a nisam ni književnik. Ja sam radni čovjek koji je život proveo u svom rodnom selu. Dosta sam toga proživio i napisao dosta tekstova o svom životu, životu mještana Gunjavaca i okolnih sela u ratovima i državama u kojima smo živjeli – kaže Alojz.
Ponosan je zbog knjige Sjećanja koju je objavio 2015. godine i promovirao u Hrvatskom seljačkom domu u Gunjavcima. Bio je to jedinstven događaj za njega, ali i za Gunjavce, na kome su se okupili mještani, prijatelji i poznanici. Bili su tu Zlatko Aga, općinski načelnik u Rešetarima, Pero Paurević ispred novogradiškog Ogranka Matice hrvatske i predstavnici kulturno-umjetničkih društava i udruga.
-Okupili smo se u prilično velikom broju da proslavimo jedan nesvakidašnji događaj za naše mjesto. Pogledajte gospodina Alojza Ivaniševića, čovjeka rođenog u prošlom stoljeću davne 1930. godine na Veliku Gospu. Ne samo za naše selo, već i za Općinu, pa i Županiju, to je velik događaj. Zamislite, čovjek od 85. godina ne posjeduje automobil, a svojom čuvenom trokolicom kruži cestama, od Slavonskog Broda do Požege, od Davora do Okučana – kazao je Josip Ivanišević i svoje obraćanje u ime mještana završio stihovima poznate tamburaške pjesme „Poznaje ga i selo i grad, on je lola stara slavonska“ i poželio mu da ga njegova trokolica i dalje služi, da bude živ i zdrav i da ga čuva dragi Bog.
O knjizi su govorili Mate Buljubašić, časnik HV, Stipan Medvidović, urednik knjige i časnik HV, te autor Alojz Ivanišević.
-Alojz Ivanišević nije pjesnik, nije pisac, a što je on? On je skupljač doživljenih i proživljenih doživljaja iz svoga teškog i burnog života. Znalački sabire podatke skupljajući ih od zaborava kako bi mladi naraštaji znali kako se živjelo u vrijeme Kraljevine Jugoslavije, Nezavisne Države Hrvatske, Jugoslavije i konačno u novoj Hrvatskoj državi.

Uspoređuje vrijeme svoga odrastanja s današnjim vremenom. Zapisuje na papir sve ono što je proživio i doživio bez obzira je li mu to donio život ili neke druge okolnosti koje su mu se natovarile na leđa bez znanja i volje. On je čovjek koji osjeća, koji ljubi, koji oprašta i traži oprost, koji moli Boga za sve dobro – napisao je u predgovoru Stipan Medvidović, urednik ove knjige.

Iz zapisa Alojza Ivaniševića izdvojimo evidenciju svih komunističkih i fašističkih žrtava sa područja općine Rešetari. Imenom i prezimenom evidentirao je sve žrtve iz Gunjavaca, Drežnika, Zapolja, Adžamovaca, Brđana, Bukovice i Rešetara. U njegovoj je evidenciji s opisom povijesnih događanja 161 komunistička i 28 fašističkih žrtava, te 25 hrvatskih branitelja poginulih u Domovinskog rata na novogradiškoj i bojišnicama diljem Hrvatske. Kaže da su žrtve rata krvava povijesna istina koja se ne smije zaboravit.
Žao mu je što nije uspio u namjeri da se podigne spomen-obilježje u Drugom svjetskom ratu poginulim domobranima i ustašama iako je imao potporu pojedinaca koji su bili spremni financirati izgradnju spomen-obilježja.
-U selima na području općine Rešetari poginulo 180 hrvatskih vojnika ustaša i domobrana koji su se borili za Nezavisnu državu Hrvatsku. Nemamo se čega bojati niti stidjeti . Dosta je bilo 45 godina zabrane da se o tome govori od strane komunističke vlasti. Hrvatski vojnici koji su poginuli u Drugom svjetskom ratu, bilo da su ustaše ili domobrani, to su naši djedovi, očevi i braća. To je prošlost hrvatskog naroda. Kakva je, takva je i ne bi se smjela zaboraviti. Bilo bi dobro vidjeti spomen ploču sa njihovim imenima, jer ima dosta stanovnika naše općine, mlađih i starijih generacija, koji bi voljeli pročitati imena i prezimena tih ljudi – kaže Alojz Ivanišević.
Dodajmo uz ovu kratku životnu priču da je Alojz zadužio svoje selo. Godinama je bio predsjednik Mjesne zajednice Gunjavci i može se pohvaliti da je u tom vremenu u Gunjavce, prije nego u druga sela, dovedena telefonska linija , izgrađen Seljački dom i asfaltirana cesta.
Alojz je poznat čovjek među folklorašima i sudionicima raznih drugih događanja ne samo novogradiškog kraja, već među brojnim kulturno-umjetničkim društvima iz cijele Hrvatske. Gotovo da nema smotre folklora i manifestacije na kojoj nije bio sa svojom motornom trokolicom.

Alojz Ivanišević napunio je danas 90 godina. Sa njegovom trokolicom u posljednje vrijeme smo ga rijetko viđali, a vjerojatno je da ćemo ga ubuduće i rjeđe viđati. Godine i starost učinili su svoje. Iako još uvijek dobrog zdravlja, osim što su mu, kako kaže, malo noge popustile, sprema se na odlazak u dom za starije i nemoćne „Dragi bližnji“ u Okučanima. Po prvi put u životu napustit će svoje Gunjavce.

Related Post

Druženje udomitelja na Strmcu

Autor - 18/06/2019 0
Foto NG buntovnici STRMAC – Tradicionalno godišnje duženje članova Udruge udomitelja djece Brodsko-posavske županije „Leptirć“ Nova Gradiška tradicionalno su se…

BRODSKO POSAVSKA ŽUPANIJA

Autor - 21/08/2016 0
Slavonski Brod, 19. kolovoza 2016. – Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sj. Irske u Republici Hrvatskoj…