Danas je blagdan Velike Gospe i državni blagdan

443 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 15. kolovoza 2020. – Danas je blagdan Velike Gospe, dan kad se katolički vjernici prisjećaju dogme svoje vjere, da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom Kristom. To je, kako vjeruju katolici, završnica njezina Bogu predanog života, vrhunac i cilj kojem je okrenuta svaka ljudska egzistencija.
Velika Gospa dan je svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Slavi se 15. kolovoza svake godine i državni blagdan u Republici Hrvatskoj.
Na svetkovinu mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna Marijina svetišta. Prema katoličkoj teologiji Marija je uznesena na nebo dušom i tijelom. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je papa Pio XII. 1. studenog 1950. Tome prethodi duga tradicija stara gotovo kao i samo kršćanstvo. O Marijinom uznesenju pisali su, među ostalima, kršćanski autori sveti Bernard, sveti Antun Padovanski i drugi.
Hodočasti se u marijanska svetišta i diljem naše Požeške biskupije tijekom mjeseca kolovoza i rujna, napose u Svetište Gospe Voćinske i Gospe od suza u Pleternici.
Danas, na svetkovinu Velike Gospe, hodočaste obitelji s brojnom djecom je u Voćin, a središnje euharistijsko slavlje u 11.00 sati predvodi dijecezanski biskup.
Blagdan Velike Gospe ove se godine, zbog pandemije koronavirusa i epidemioloških mjera održava pod posebnim uvjetima.
-Hodočašča u marijanska svetišta i diljem naše biskupije prigoda su da i u okolnostima ugroze koronavirusom očitujemo svoju vjernost i odanost Isusovoj Majci, zamolimo je da nam bude na pomoć u poteškoćama te nas Bog očuva od većih nevolja i daruje duhovnu snagu u nošenju tereta sadašnjih neprilika. Kao što naša druga redovita pastoralna nastojanja u sadašnjim okolnostima nismo dokidali, nego smo ih nastojali prilagoditi stanju u kojem se nalazimo, pridržavajući se preporučenih mjera opreza, tako ćemo postupiti i s obzirom na sva hodočašća- poručio je svećenicima biskup Antun Škvorčević.

Related Post

POLICIJSKI SLUŽBENIK USPJEŠAN SPORTAŠ

Autor - 26/08/2015 0
Policijski službenik Interventne jedinice policije, Policijske uprave Brodsko-posavske Krešimir Šimić, osvojio je treće mjesto na Olimpijskom triatlonu u Slavonskom Brodu.…