Časna iznimka Graničar

665 0

28. listopada 2011. – Proteklo je 11 kola Prve

županijske nogometne lige gdje naše područje ima 5 momčadi. Perjanica kvalitete, što pokazuje i plasman, nose nogometaši Graničara iz Laza koji su vodeći na tablici. Ostali klubovi našeg područja ni malo ne predstavljaju, bar što se tiče plasmana, kvalitetu dostojnu tradicije i ranije reputacije. Osim Graničara, kojeg smo istakli kao vodećeg, plasman ostalih je skroman:predvođen Batrinom koja je deveta, novokapelački Slavonac je deseti, novogradiška Sloga jedanaesta, a ljupinski Slaven čak petnaesti od 16 klubova. Ni malo utješna bilanca. Razloga i uzroka takvim plasmanima ima obilje, kako u samom klubu, a tako i kod igračkog i stručnog kadra. Ne ulazeći u klupske analize i probleme posvetit ćemo se zato iskjučivo postignutim rezultatima u proteklih 11 kola.

Rekosmo, Graničar iz Laza je vodeći i najbolji. To su pokazali i ovoga tjedna u Novoj Gradiški kada su na njenom terenu pobijedili Slogu u lokalnom derbiju, gdje nisu bili terenski izrazito nadmoćniji, ali su imali jednu kvalitetu, koja ih krasi i tijekom cijelog ovog natjecanja, a to je efikasnost, igra na gol, prodornost i beskompromisnost. Sloga je mogla i bolje proći da je imala strijelce kao što ih je imao Graničar, a to je izgleda i problem u ostalim našim klubovima. Da su nogometaši Laza najuspješniji pokazuje i bilanca: U 11 utakmica postigli su 7 pobjeda,3 puta su igrali neodlučno i samo jednom su izgubili. Postigli su 33 gola, a primili samo 12 i imaju 24 boda. Uz sve naprijed navedene karakteristike Graničara krase i ovi epiteti: imaju najviše pobjeda (7), uz Željezničar i najmanje poraza (1), najviše su postigli pogodaka (33) i imaju najviše bodova (24). To su i bitne činjenice za visoki plasman. Uz igrački doprinos svakako zasluge za takav plasman pripadaju treneru Anti Dujaku.

Od ostalih naših klubova predvodnik donjeg dijela tablice, pa možemo donekle reći i donjeg dijela „zlatne sredine“ je Batrina. U 11 utakmica postigla je 5 pobjeda i toliko poraza, a jednom je odigrala neodlučno. Batrinci imaju negativnu gol-razliku (14:19) i 16 bodova kao i osma Mladost. Momčad Stjepana Renića doživjela je međutim, ovog vikenda teški poraz na gostovanju u Donjim Andrijevcima (0:5) od domaćeg Tomislav Pana, što je upravo rezultiralo padom na tablici, tim više, jer je i Mladost poražena u Starom Slatiniku (0:2). Novokapelački Slavonac poražen je u Slavonskom Brodu (2:4) od Amatera pa sada ima 4 pobjede i 4 poraza uz 3 neodlučne igre. Slavonac, međutim, ima pozitivnu razliku datih (26) i primljenih pogodaka (19) i 15 bodova. Znamo za Slavončeve tegobe radi saniranja vlastitog igrališta pa momčad trenera Gorana Abramovića dobro odolijeva uz taj veliki hendikep.

Novogradiška Sloga, jedini gradski klub i jubilarac, drži neslavno jedanaesto mjesto, što nikako ne odgovara reputaciji ovog kluba. U subotu su zasluženo poraženi od Graničara (1:3), ali trener Boris Šalinski morat će uložiti dodatne napore kako bi se momčad i pored svih nedaća koje ih ovih dana biju sa svih strana, ipak napunili hrabrošću, odlučnošću i što je neobično važno – efikasnošću. Dobro igraju, dobra su momčad, ali završnica nedostaje. Stoga imaju negativnu gol-razliku: 18 postignutih i 23 primljena pogotka, uz 4 pobjede i 5 poraza, te dvije neodlučne igre, te skromnih 14 bodova. Na dnu, zahvaljujući zaista lošoj brodskoj Marsoniji koja nema niti jednu pobjedu, na predzadnjem mjestu je Slaven, „div iz predgrađa“ kako su im nedavno tepali sa svega 2 pobjede su, jednom neodlučnom igrom i 8 poraza. Momčad je nedavno preuzeo iskusni trener Željko Bakunić i on će nastojati na temelju svojih dugogodišnjih trenerskih znanja pokrenuti Ljupince prema gore. Nažalost, težak nedjeljni poraz u Bukovlju (1:5) ne nudi svjetlu perspektivu, što govori svega 12 postignutih golova, a primljenih duplo više (24). Zaostali su za Amaterom 5 bodova i trebat će dosta truda da se u namjerama uspije. Uzdajmo se da će do kraja jeseni stanje biti popravljeno jer objektivno sada stanje, uzuzev časne iznimke, vodećeg plasmana Graničara, nije na razini stvarnih potencijala i tradicije koje ima nogomet novogradiškog kraja. Ivo Petranović

 

Na slici najuspješnija momčad našeg kraja – Graničar iz Laza.

Related Post