BIJELA RODA – PROJEKT ZAŠTITE BIJELE RODE U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

1304 0

Slavonski Brod, 23. srpnja 2010. – U dvorištu osnovne škole u Brodskom Varošu, poznatom obitavalištu brodskih roda i nadaleko poznate Malene, danas je potpisan Ugovor za projekt zaštite i očuvanja bijele rode u Brodsko- posavskoj županiji. Ugovor su potpisali Vinko Mladineo, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i ravnatelj Javne

 ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Brodsko-posavske županije Mario Pavičić. Svečanosti potpisivanja ovog Ugovora nazočli su i saborska zastupnica i predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora Marijana Petir, zamjenik župana za gospodarstvo Brodsko- posavske županije Davor Vlaović, predstavnici Hrvatskog ornitološkog društva, nevladinih udruga za zaštitu okoliša, medija i drugih poznavatelja i ljubitelja prirode.

Svečanost je protekla i pod budnim okom Malene i nekolicine drugih roda! Važno je naglasiti i da se u pilot projekt “Bijela roda”, prepoznajući značaj i učinke ovog projekta na očuvanju i zaštiti prirodnih staništa ove ptice, uključuje i sve veći broj hrvatskih županija.Tim slijedom dogovoren je i nastavak i proširenje suradnje, pa će se u projekt svojim sredstvima ubuduće uključiti i Brodsko-posavska županija. Sporazum o suradnji na realizaciji projekta “Zaštita i očuvanje bijele rode” između Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša i Brodsko-posavske županije potpisali su Vinko Mladineo i Davor Vlaović. Uz Brodsko- posavsku, u ovaj projekt uključilo se još deset hrvatskih županija. 

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Brodsko-posavske županije uključila se 2009. godine u pilot projekt „Bijela roda“ zajedno s ustanovama zaštite prirode Zagrebačke i Sisačko-moslvačke župan. Prijekt je u potpunosti financirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s ciljem da se dobije realna slika o brojnosti i rasprostranjenosti bijele rode u brodsko-posavskoj županiji, popišu gnijezda s njihovim lokacijama, popularizira zaštita prirode i i tradicije u ruralnim područjima. Broj gnijezda u županiji se 2010. godine povećao sa na 144 ( 2009. godine bilo ih je 135). Uspješnost podizanja ptića bila je vrlo mala uslijed dugog nepovoljnog kišnog razdoblja početkom ljeta. (BPZ)  

Related Post