BILI BRIG – Održana 69. redovna izvještajna skupština DVD-a Bili Brig

898 0

Tekst i fotografije: Višnja Mikić

 

U subotu, 2. ožujka, održana je redovna izvještajna, 69. po redu skupština DVD-a Bili Brig.  Počela je intoniranjem državne i vatrogasne himne te minutom šutnje za sve poginule i umrle vatrogasce i hrvatske branitelje. Zatim je sve pozdravio predsjednik DVD-a, Valentino Štivić, a posebno predstavnike gostujućih DVD-a s područja VZO Nova Kapela: članove  DVD-a Nova Kapela – Batrina, Srednji Lipovac, Seoce, Magić Mala, a onda i goste iz DVD-a Rešetari, Ljupina, Stara Subocka,  Dolina, Ivandol, Brestača i drugih, potom predstavnike bilobriške udruge „Dubovac“, članove lovačke udruge  „Babja gora“, a velikim pljeskom pozdravljeni su predsjednik VZO Nova Kapela Ivan Franić i načelnik novokapelačke općine Ivan Šmit. 

Nakon usvajanja dnevnog reda i izbora radnih tijela skupštine, slijedila su izvješća o radu DVD-a Bili Brig u protekloj godini, najprije predsjednika, Valentina Štivića, u kojem je, među ostalim,  naglašeno kako je društvo uspjelo nabaviti malo navalno vozilo od DVD-a Kraljevica,  uređivano je vatrogasno spremište, a puno toga urađeno je uz podršku načelnika općine, Šmita,  koji je osigurao građevni materijal i omogućio ugradnju dvojih sekcijskih daljinskih vrata na spremište. U društvo su primljena dva nova člana,  jedan vatrogasac  položio je tečaj za zvanje časnika, a jedan je  uspješno osposobljen  za aktivnosti na vodi. Bilobriški vatrogasci uključili su se i u stražu kod Isusovog groba u Velikom tjednu,  redovito su pregledavali i održavali opremu, sudjelovali na prezentaciji vatrogasne opreme u OŠ „Antun Mihanović“ Nova Kapela, angažirali se pri osiguranju prometne biciklijade. I prošle godine proslavili su svog nebeskog zaštitnika, svetog Florijana,  položili cvijeće kod spomen-ploče poginulim hrvatskim braniteljima, nazočili svetoj misi na Gospinom polju kada je blagoslovljeno i novonabavljeno vatrogasno vozilo. Odlazili su na proslave i obljetnice DVD-a s kojima surađuju, a najviše posla imali su u srpnju, nakon nezapamćenog nevremena koje je pogodilo šire područje Slavonije, time i općinu Nova Kapela. Budući da je tada nestalo električne energije, društvo je nabavilo agregat za struju i  pomagalo u saniranju posljedica nevremena. Uključili su se i u obilježavanje Dana općine Nova Kapela u kolovozu, organizirali reguliranje prometa prema Gospinom polju, uz blagdan Male Gospe gdje su, zajedno s DVD-om Vrbova dovozili i pitku vodu.

Vrijedno su radili na dovoženju i rezanju građe i trupaca za spremište, isto su pokrili, postavili kapiju, uredili prilaz itd. Naglašavaju dobru suradnju s VZO Nova Kapela, a pogotovo s načelnikom općine, Ivanom Šmitom, koji uvijek ima razumijevanja za potrebe vatrogasnih društava. Naglasio je predsjednik  Štivić da ih slijedeće godine očekuje 70-a obljetnica društva, a time i puno organizacijskih i drugih aktivnosti, ali vjeruju kako će sve na vrijeme i kvalitetno obaviti. 

Iz izvješća zapovjednika društva, Vladimira Hrvojevića, vidljivo  je koliko su se članovi društva angažirali prošle godine gdje god je trebalo, a posebno pri saniranju posljedica olujnog nevremena: od ispumpavanja bunara i podruma do drugih poslova, jer je nevremenom učinjena velika šteta na obiteljskim kućama. Uništeni su strujni kablovi, polomljeni stupovi i  stabla i bilo je puno posla, međutim, sve je uspješno sanirano. Spomenuo je prezentaciju vozila i opreme uz Dan novokapelačke općine, građevinske radove na spremištu, njegovo proširenje, održavanje spremišta i sve opreme.

Zatim su podneseni blagajničko i izvješće Nadzornog odbora, koje su podnijeli Luka Đikić i Zdravko Strmotić, predloženi su plan rada i financijski plan za ovu godinu.

U znak zahvalnosti za materijalnu pomoć društvu, predsjednik Valentino Štivić, predao je poklon Danijelu Križiću iz tvrtke „MKM“, a onda i načelniku općine, Ivanu Šmitu, koji im je trajna i kvalitetna podrška. 

Riječi pozdrava i pohvale za rad DVD-a Bili Brig uputili su zatim predstavnici gostujućih društava, a onda se svima obratio predsjednik VZO Nova Kapela, Ivan Franić. On je govorio o ulozi vatrogasnih društava u vremenu u kojem živimo, zahvalio na podršci načelniku općine, pohvalio rad DVD-a domaćina. Posebno je naglasio suradnju društva s mještanima i naglasio kako su se, nakon velikog nevremena u srpnju, mještani stavili na raspolaganje vatrogascima i zajedno radili na uklanjanju posljedica.

Na kraju se svima obratio načelnik općine Nova Kapela, Ivan Šmit i rekao kako je pod dojmom organizacije i priprema bilobriškog društva za ovu skupštinu, njihovog zajedništva, ali je pohvalio i druge  aktivnosti tijekom godine, rekavši kako ga raduje kad prolazi cestom i vidi ih da rade, uređuju svoj prostor, ali se i druže i provode vrijeme zajedno. Podsjetio je i na pokojnog člana, Željka Šajfara, koji je rano preminuo, a ugradio je sebe u boljitak društva, zahvalivši vatrogascima što ga nisu zaboravili. Pohvalno je  Šmit govorio  o svim aktivnostima društva i naglasio kako je općina Nova Kapela samo vatrogasce oslobodila plaćanja komunalne naknade, zbog svih njihovih akcija, poslova i velikog angažiranja kod elementarnih i drugih nepogoda. Kazao je kako će općina i dalje, u skladu s mogućnostima, pratiti rad vatrogasnih društava u sastavu VZO, pa tako i bilobriškog, koje slijedeće godine čeka već spomenuta, vrijedna obljetnica.

Related Post