BISKUP ŠKVORČEVIĆ POSJETIO PROGNANIČKO NASELJE KOVAČEVAC

808 0

NOVA GRADIŠKA, 9. prosinca 2013. – U prigodi svetkovine Bezgrješnog začeća BDM, zaštitnice župe i grada Nova Gradiška te u prigodi nadolazećih Božićnih blagdana, biskup požeški, msgr dr Antun Škvorčević,

posjetio je u ponedjeljak, 9. prosinca, prognaničko naselje u Kovačevcu i njegove stanare, koji su mahom samci i starije životne dobi. U pozdravnim riječima, biskup je izrazio svoju radost zbog ponovnog susreta i rekao kako želi dvoranu, u kojoj su se okupili i prostor naselja, pretvoriti u prisutnost Isusa Krista i njegove žrtve ljubavi po svetoj misi, koja, ulaskom u ljudske živote, postaje njihova pobjeda i snaga. I ovo, tradicionalno zajedništvo, posvjedočilo im je kako nisu osamljeni, nego pripadaju Isusovoj crkvi i uvijek su u molitvama. Biskup je zatim slavio euharistiju, a u koncelebraciji su bili kancelar Požeške biskupije, Goran Lukić i župnik župe Bezgrješnog začeća BDM, Perica Matanović.

 

U svojoj propovijedi biskup je podsjetio na poslanicu svetog Pavla Efežanima, u kojoj se, među ostalim, naglašava: „Neka je blagoslovljen Bog, koji nas je blagoslovio svakim blagoslovom.“ Protumačio je kako nas je Bog u Isusu Kristu izabrao za svoje, ljubavlju nas svojom predodredio za posinstvo, u Isusu Kristu nas smjestio najbliže sebi. Tako smo Božja svojina, predviđeni, smišljeni i očišćeno u Isusu Kristu.

 

„Bog, kad bira, izabire tebe i mene“, rekao je biskup, „a kad ljudi biraju, izabiru neke svoje. Eto radosti u našim tugama i žalostima, jer smo izabrani, iako smo ponekad, po ljudskim mjerilima, vrijedni i prjezira“.

Naglašena je poruka blagdana Bezgrješnog začeća: Bog ima inicijativu. Kroz prapovijest se dogodio krah, nastupili su govor i snaga zla, skrenuli čovjeka s Božjeg puta i on postaje izgubljeno biće. U tom trenutku Bog uspostavlja neprijateljstvo između zloga i Žene. Ženinim porodom pobijeđeno je zlo, njezin Sin zgazio je zmiju napasnicu i navoditeljicu na zlo.

 

Osvrnuvši se na evanđelje blagdana, biskup je rekao kako je Božjom inicijativom ponovo uspostavljen dijalog, razgovor s čovjekom, kroz Mariju nazaretsku, poniznu i skromnu. S njom Bog hoće i zna razgovarati, ali i Marija zna razgovarati s Bogom. Božji plan za čovjeka postaje ljubav Božja, kroz koju ulazi u našu slabost, grješnost i smrtnost. Marijinim pristankom, Bog ostvaruje svoju inicijativu i naum: čovjek više nije predan raljama zla, nego je iz svoje osuđenosti spašen ljubavlju, jačom od smrti.

 

Osvrnuo se biskup i na tezu filozofa Blaise Pascala, koji je volio studirati i razmišljati o Svetom pismu i uspoređivati ga s ljudskim pokušajima „mjerenja“ čovjeka, kroz tri razine ljudske vrijednosti: materijalnu (tjelesnu), umnu (intelektualnu) i moralnu – stanje milosti. Marija, milosti puna, bila je na ovoj, trećoj razini, iznutra potpuno ispunjena Gospodinom Bogom. Biskup je pozvao stanare Prognaničkog naselja da nastoje ići i živjeti prema ovoj, najvišoj razini Božje ljepote, koja ovisi o tome koliko je Bog prisutan u ljudskom životu, o vrijednostima života, milosti i svetosti. Molimo s Marijom, Isusovom Majkom, da ta ljepota i snaga Božja blistaju, kao na Mariji, u svakom u ovom naselju, pa će ono biti „naselje svjetla“, zaključio je biskup.

 

U prigodi nadolazećih Božićnih blagdana, vlč Goran Lukić, ravnatelj Caritasa Požeške biskupije, stanare je, u okviru Caritasovih mogućnosti, prigodno darivao. (Tekst i fotografije Višnja Mikić)

Related Post