BISKUP ŠKVORČEVIĆ U PROGNANIČKOM NASELJU KOVAČEVAC

700 0

U pripravi blagdana sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije i njezina Caritasa požeški biskup Antun Škvorčević pohodio je 9. kolovoza prognaničko naselje u Kovačevcu nedaleko Nove Gradiške. U naselju je oko šezdeset uglavnom starijih

prognanika iz Bosne i Hercegovine skupljenih s različitih strana Hrvatske koji nemaju mogućnosti biti smješteni u bolje uvjete nego u montažne kućice. Biskup je s njima slavio svetu misu u dvorani usred naselja zajedno s Josipom Marićem, župnim vikarom iz novogradiške župe Bezgrješnog začeća Marijina i tajnikom Josipom Homjakom. Među prognanicima bila je i skupina vjernika župe Bezgrješnog začeća te dječji zbor iz iste župe predvođen časnim sestrama. U pozdravu biskup je podsjetio kako sv. Lovro povezuje cijelu Požešku biskupiju u njezinu zajedništvu, da ovom svetom misom prigodom njegova blagdana želi posvjedočiti svima u prognaničkom naselju da su i oni dragocjeni dio tog zajedništva te povjeriti njihove patnje i nevolje njegovoj mučeničkoj žrtvi. Spomenuo je da danas slavimo sv. Tereziju Benediktu od Križa, mučenicu nacističkog sustava, suzaštitnicu Europe, čije nas svjedočanstvo također uvodi u smisao trpljenja i umiranja za Isusa Krista. Pozvao je nazočne da se u ovoj svetoj misi po mučenicima koje slavimo dublje sjedine s Isusovom mukom i smrću.

U homiliji biskup je na temelju prvog čitanja iz Jeremije proroka protumačio značenje babilonskog sužanjstvo u koje je dospio židovski narod, istaknuvši da mu je gubitak svega izvanjskoga pomogao kako bi se obnovio u nutarnjoj čistoći i potpuno oslonio na Boga, sklopio novi savez s Bogom, upisan u srce. Kazao je kako Isus u današnjem evanđelju, nakon što je Petar ispovjedio da je on Sin Božji, naviješta svoju smrt u kojoj će biti lišen svake ljudske moći da bi na križu pobijedila snaga Božje ljubavi, bio uspostavljen novi savez između Boga i čovjeka, pobjeda života nad smrću. Kazao je da se slično dogodilo i s mučenicima koje slavimo, ali da ih na svoj način slijede i stanovnici prognaničkog naselja. Biskup je nazočnima kazao da im je sve oduzeto, i domovina i dom, imanje i obitelj, ali da im je ostao Bog, kojem mogu biti vjerni cijelim svojim srcem i tako postati hrvatski prostor najdublje povezanosti s Bogom, savezništva s njime u kojem se ostvaruju istinske hrvatske pobjede. Biskup je ohrabrio prognanike da ne tuguju za onim što su materijalno i izvanjski izgubili, nego se raduju rastu snage Božje u njima po vjernosti koji mu svakodnevno svjedoče. Poželio im je da u mučeničkom trpljenju i smrti svetaca prepoznaju dostojanstvo i smisao svojih patnji, siromaštva i staračke nemoći sjedinjenih s Isusom. U tom duhu čestitao im je blagdan sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije.

 

Na svršetku slavlja biskup je zajedno sa svima nazočnim molio molitvu za Požešku mjesnu Crkvu. Nakon svete mise zadržao se s prognanicima u razgovoru a tajnik Homjak im je podijelio novčanu pomoć Požeške biskupije.

Related Post

RADOST ŽIVOTA

Autor - 05/05/2016 0
ZAPOLJE – U župnoj crkvi Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Zapolju nedaleko Nove Gradiške požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je…