BISKUP U GORNJIM BOGIĆEVCIMA

686 0

U župnoj crkvi Duha Svetoga u Gornjim Bogićevcima požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je 13. travnja euharistijsko slavlje i krstio Marka, šesto dijete u obitelji Roberta i Sanje Vujica.

Riječ dobrodošlice uputio mu je župnik fra Ivo Brezović. Biskup je u pozdravu kazao kako se nalazimo u uskrsnom vremenu, da je pred nama Pobjednik nad smrću, te da su se roditelji Vujica sa svojim šestim djetetom na svoj način pridružili pobjedi života. Istaknuo je da ga to posebno veseli jer se radi o vjerničkom svjedočanstvu dvoje vjeroučitelja. Spomenuo je da su Gornji Bogićevci pretrpjeli veliko materijalno razaranje u domovinskom ratu i naglasio da se prava obnova ostvaruje po ljubavi koja se opredjeljuju za život. Čestitao je roditeljima na šestom djetetu i zahvalio za žrtvu kojom obogaćuju Crkvu i domovinu. Potaknuo je nazočne da mole za vjernost hrvatskih supružnika te povjerio Bogu obitelj Vujica.

 

U homiliji biskup je progovorio o važnim nastojanjima oko školske pismenosti svih hrvatskih stanovnika, te potaknut evanđeoskim izvještajem o učeničkom prepoznavanju Isusa na višoj razini postojanja upozorio na opasnost sve manje pismenosti kod nas s obzirom na duboka egzistencijalna pitanja, čemu doprinosi niska politička kultura i medijski sve isključiviji ideološki pristup čovjeku i stvarnosti. Kazao je da je vjera najbolja pismenost kojom se mogu iščitati događaji na najvišoj, božanskoj razini, te da nam naša prošlost svjedoči kako su brojni ljudi, nerijetko niske školske pismenosti, svojom vjerom bili uključeni u razumijevanje događaja koji nadilaze površne, kratkovidne i ograničene ljudske poglede. Dodao je da su oni tim putom postali dionici života, ostvarena Isusovom ljubavlju i žrtvom na križu, njegove pobjede nad smrću. Zahvalio je roditeljima Vujica što su se i oni ljubavlju i žrtvom izdigli ponad hrvatske prosječnosti, te iščitavajući višu razinu postojanja i smisla opredijelili se za šesto dijete. Poželio je da takva duhovna pismenost poraste kod nas te u žrtvi i ljubavi brojnih mladih bračnih drugova pobjeđuje u Hrvatskoj život i ostvaruje istinska budućnost.

 

Pri svršetku slavlja svi su nazočni molili za dar vjere. Nakon svete mise biskup je u župnom domu primio obitelj Vujica, obradovao se rastu djece koju je ranije krstio, uručio darove i novčanu pomoć Požeške biskupije.

Related Post

SVEČANOST U MALOJ

Autor - 01/02/2016 0
NOVA GRADIŠKA,1. veljače 2016. – Mještani novogradiškog naselja Mala 30. su siječnja na dostojanstven način proslavili 200. godina od podizanja…