Bivši novogradiški div

693 0

Pogone Pilane i Radinosti kupit će, možda, oni koji će nastaviti djelatnost (DING) u kojemu je zaposleno pedesetak bivših Sekulićevih radnika, dok svih 326 bivših radnika, koji su vjerovnici u postupku, sa zanimanjem prate prodaju Sekulića i namirenje svojih potraživanja. NOVA GRADIŠKA – Tjedan dana prije devete dražbe imovine Drvne industrije Sekulić, stanje je i dalje nepromijenjeno. Osma dražba je prošla bez zainteresiranih kupaca, a na sljedećoj (13. lipnja) cijena će se spustiti za 60 posto od procijenjene vrijednosti.

“To znači da će se nekretnine Sekulića prodavati za 40 posto vrijednosti od ukupno procijenjenih 126 milijuna kuna. Pojedinačno će se prodavati tri pogona – Pilana za 17.567,234 kuna, pogon Radinosti za 10.882.175 i pogon Tvornica za 19.426.776 milijuna kuna”, kaže stečajni upravitelj Zdenko Bešlić koji je pokrenuo stečaj u Sekuliću 2009. godine. Skeptičan je kada je u pitanju prodaja i na devetoj dražbi. “Čak i oni koji imaju novac suzdržani su u očekivanju boljih vremena. Tako se i jedini do sada zainteresirani, tvornica DING, koja je u najmu prostora, još uvijek ne odlučuje za kupnju, a nekoliko ih se raspituje, no ne ocjenjujem ih kao ozbiljne kupce koji će uplatiti za jamčevinu iznos od 10 posto procijenjene vrijednosti i doći na dražbu”, kaže Bešlić.

“Valja očekivati dalje snižavanje cijena, o čemu će se odlučiti na ročištu. No, čak i u tom slučaju namaknulo bi se dovoljno novca za podmirenje obveza prema vjerovnicima u iznosu od 30 milijuna kuna, dodaje. Trenutno u sablasno praznoj tvornici koja je upošljavala 326 radnika, na poslovima prodaje i održavanja uposleno je samo 14 ljudi. “Oni rade na poslovima unovčenja imovine, prodaje zaliha namještaja, piljene građe, te unovčenju bivših društvenih stanova koji su otkupljeni, parnica i sličnog. Od prošle godine ukupno je unovčeno oko 12,5 milijuna kuna, a iz naplaćenog podmiruju se mjesečne režije.

“Osiguranje samo za pogon koji nije iznajmljen iznosi na godišnjoj razini 250.000 kuna, potom komunalna naknada još toliko, naknada za slivne vode…” nabraja dio obveza stečajni upravitelj ne računajući namirenja prema radnicima. A sve skupa bi, prema njegovim riječima, moglo potrajati do unovčenja imovine. “To je sve ono što se dražbuje, pokretnine, potraživanja od kupaca iz ranijeg razdoblja za koje su pokrenuti ovršni i parnični postupci, postoji i 35 stanova u otkupu, a 30-ak ih je u prodaji” pojašnjava Bešlić, ne očekujući ponovno oživljavanje tvrtke.

Vjeruje da će pogone Pilane i Radinosti kupiti oni koji će nastaviti djelatnost (DING) u kojemu je zaposleno pedesetak bivših Sekulićevih radnika, dok svih 326 bivših radnika, koji su vjerovnici u postupku, sa zanimanjem prate prodaju Sekulića i namirenje svojih potraživanja.

Related Post