BOŽIĆ PRIJE 25. GODINA

706 0

NOVA GRADIŠKA, 26. prosinca 2016. – Novogradiščani su prije 25 godina Badnjak proveli u skloništima, a tamo su dočekali i Božić. U ratnim uvjetima Božić se slavili hrvatski branitelji na bojišnici.

Iako nije bilo sigurnosti a ni spokoja Božić je proslavljen dostojanstveno uz skromnije blagdanske stolove na kojima je ipak bilo pečenice i kolača, a pod jelkom i poklona za djecu.

 

Mira i sigurnosti nije bilo za Božić, a ni do Nove godine. Bilježile su se nove ljudske žrtve, ginuli hrvatski branitelji i civili.

Očekivanja da će nakon dogovora o prekidu vatre potpisanog u Bosanskom Brodu 20. prosinca 1991. godine, napokon zavladati mir na bojišnici i prestati topnički napadi na Novu Gradišku, nisu bila realna. Prekid vatre dogovoren u nazočnosti europskih promatrača, između predstavnika Hrvatske vojske, banjalučkog korpusa i civilnih vlasti iz Nove Gradiške neprijatelj nije poštovao.

Topništvom je napadao prvu crtu obrane Nove Gradiške, a 23. prosinca napadnut je i grad. Nova Gradiška napadnuta je oko 10 sati iz Bosne i Donjih Bogićevaca. Sirene su oglasile opću opasnost pa su Novogradišani morali u skloništa. Na sreću stradalih nije bilo. Sirene su se oglasile i 26. prosinca najavljujući zračnu opasnost, a na crti bojišnice naši branitelji uzvraćaju na napade i kontroliraju stanje.

Nova Gradiška je 28. prosinca pretrpjela još jedno razaranje. Agresor se još jednom osvetio na civilima za poraze na bojnom polju. Bilježe se i nove ljudske žrtve. Četiri osobe su poginule, tri u Novoj Gradiški a jedna u Cerniku. Pet civila je teško ranjeno. Kad se činilo da će dan proći bez napada i mirno, neprijatelj je iznenada napao oko 19 sati. Srpsko dalekometno topništvo s bosanske obale Save kod mjesta Bok Jankovac i Bosanski Mačkovac haubicama i višecjevnim bacačima raketa gađao je šire gradsko područje i prigradska naselja. Kratkotrajno zatišje trajalo je do 21 sat kad je počeo još jedan napad na grad koji je trajao do 23 sata.

Za Novogradiščane ni za Silvestrovo nije bilo mira. U 20,15 sati oglasile su se sirene i upozorile na zračnu opasnost. Pola sata kasnije označena je i opća opasnost. Oglasilo se i srpsko dalekometno topništvo. Sa šireg područja grada i prigradskih naselja počele su odjekivati snažne detonacije. Novu Gradišku, u posljednjoj noći 1991. godine, kao i u protekla četiri ratna mjeseca, razarale su haubice i višecjevni bacači raketa s bosanske obale Save. Novogradiščani su u skloništa morali i prvog dana 1992. godine. Razlog su bili srpski zrakoplovi koji su nadlijetali bojište i grad.

 

Fotografije: Ivo Oršulić, Franjo Samardžić, Foto arhiv Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Nova Gradiška


Related Post