Bolnica Sv. Rafael

3206 0

Bolnica funkcionira ugovorno sa HZZO-om, a izvrsna je suradnja i sa novogradiškom bolnicom

NOVA GRADIŠKA/STRMAC, 28. siječanj 2012. – Pola godine nakon što je za pacijente vrata otvorila prva katolička bolnica „Sveti Rafael” na Strmcu,

nekadašnjem lječilištu za plućne bolesnike iznad Nove Gradiške, danas bilježi 65 postotnu popunjenost (od ukupno 103 ležaja) namijenjenog psihičkim bolesnicima dok je četrdeset ležaja namijenjenih palijativnoj skrbi konstantno popunjeno a lista čekanja sa gravitirajućeg područja (brodsko posavska, požeško slavonska županija te šire do Đakova, Vukovara, Novske) svakim danom je veća, saznajemo od ravnatelja dr. Josipa Mičije.

 


“Nažalost cijela Slavonija oskudijeva sa ovakvim prostorima, a potrebe su velike”, kaže Mičije i dodaje kako bolnica dobro funkcionira sa trenutno zaposlenih 87djelatnika (3 stalna liječnika i 4 vanjska suradnika, medicinskih sestara i pomoćnog osoblja), te 25 vanjskih suradnika na poslovima čišćenja, održavanja instalacija, pranju rublja, zaštitarskoj službi.., a svi zaposleni su sa bližeg područja.

“No, neophodan nam je barem još jedan psihijatar, te dva specijalizanta (psihijatrije palijativne skrbi)” ističe ravnatelj i stalni problem koji, međutim, ne umanjuje zaživjelu odličnu organizaciju dnevne bolnice po principu radno okupacione i rekreacione terapije. “Dobro je organizirana najviše zahvaljujući našem okruženju. Najveći broj korisnika boluje od PTSP-a. U dnevnoj bolnici provedu od 4-6 sati, no vrlo često organiziramo grupne terapije (i sa članovima obitelji) u okolnoj prirodi gdje oni odlično funkcioniraju, na sportskim terenima, u druženju” kaže dr.Mičija o sve prihvaćenijoj dnevnoj bolnici koja će 10.veljače, uz dan bolesnika, službeno dobiti i ime Dnevna bolnica blaženog Alojzija Stepinca.

Ona, kao i ostatak bolnice, funkcionira ugovorno sa HZZO-om, a izvrsna je suradnja i sa novogradiškom bolnicom . “Koristimo laboratorij i ostalu dijagnostiku jer mislimo da nema razloga za dupliciranjem skupe opreme” pojašnjava ravnatelj. Što se pak tiče liječenja poremećaja u prehrani dr.Mičija kaže kako su do sada tri odrasle osobe s problemima bulimije zatražile pomoć.

“Na ovom području učestalost tih bolesti nije velika, karakterizira veće urbane sredine i osobe tinejdžerske dobi, a oni nisu ni predviđeni za smještaj u našoj bolnici”. Sa daljnjim popunjavanjem slobodnih kapaciteta ravnatelj najavljuje i dodatna zapošljavanja, kako je i najavljeno prilikom otvaranja bolnice..

Nedavno je bolnica dobila vrijednu donaciju – petsto knjiga stručne medicinske literature na engleskom jeziku, namijenjenih budućoj bolničkoj knjižnici. Darivalo ih je američko veleposlanstvo u RH preko udruge „Sabre” iz Zagreba, a inicijativu za vrijednu donaciju pokrenulo je čelništva općine Cernik.

Jedna od najsuvremenijih psihijatrijskih ustanova u regiji koja se proteže na oko sedam tisuća četvornih metara, kroz projekt vrijedan oko sto milijuna kuna u potpunosti je financirao Red milosrdne braće iz Italije – sv.Ivana od Boga, koji je do sada širom svijeta otvorio, više od 300 medicinsko-zdravstvenih ustanova. Izgradnjom bolnice u Strmcu, nakon više od 60 godina izbivanja, vratili su se u Hrvatsku gdje su prije šest godina ponovno uspostavili i svoju zajednicu sa sjedištem u Šumetlici.

Autor: M. Radošević/ SBplus

Dr. Josip Mičija

Related Post

JOŠ JEDAN USPJEH

Autor - 09/04/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 9. travnja 2014. – Proteklog je vikenda naš grad bio mjesto plesa, glazbe, nadmetanja,mladosti, novih susreta i prijateljstava.…

LOŠ PRIMJER

Autor - 08/04/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 8. travanj 2013. – Pobacano smeće po kolniku iz košara za otpatke u ulici Alojzija Stepinca i prevrnut…