BOMBA U SLAVONSKOM BRODU

675 0

SLAVONSKI BROD, 28. studeni 2012. – Jučer, oko 13.30 sati, u Slavonskom Brodu, Jagićeva ulica, 59-godišnjak je prilikom kopanja zemlje (vlasništvo 39-godišnjaka), na dubini oko 1,30 metara, bagerom iskopao ubojito sredstvo.

Policijski službenici protueksplozijske zaštite su utvrdili da je riječ o neeksplodiranoj zrakoplovnoj bombi zaostaloj iz II. svjetskog rata. Bomba je američke proizvodnje sa dva upaljača, dužine oko 140 centimetara, promjera oko 40 centimetara, težine oko 250 kilograma. U suradnji sa stručnim službama i stručnjakom Nikolaus Marijanom, policijskim službenikom za protueksplozijsku zaštitu, te voditeljem Protueksplozijske službe Zdravkom Modrušanom pri Upravi policije, poduzete su sigurnosne mjere, određena sigurnosna zona i evakuacija osoba sa užeg prostora, te je u tijeku aktivnost čišćenja i vađenja iz zemlje, kao i utvrđivanje osnovnih karakteristika ovoj ubojitog sredstva.

 

Danas su predstavnici policije sa gradonačelnikom Mirkom Dusparom i njegovim suradnicima, dogovorili potporu potrebnih službi i sredstava, te daljnje mjere i radnje od samog vađenja bombe iz zemlje, te potom transporta, do sigurnog uništenja na adekvatnoj lokaciji. Tijekom sutrašnjeg dana ćemo obavijestiti o terminu transporta, trasi kretanja, odnosno osiguranju prostora transporta i eventualnoj evakuaciji iz sigurnosnih razloga.

 

Stručne osobe iz Protueksplozijske službe Uprave policije su sa gradonačelnikom Mirkom Dusparom govorili i o ubojitom sredstvu, koje se najvjerojatnije nalazi na prostoru Tvrđave, a kako je gradonačelnik izjavio, cilj je da se to ukloni. Sa voditeljem Protueksplozijske službe Modrušanom dogovorena je daljnja suradnja. Dakle, idući tjedan bi stigle stručne osobe i izašle na teren, radi snimanja situacije i dogovora o daljnjim aktivnostima. (PUBP)

Related Post