BRANITELJSKA POLJOPRIVREDNA ZADRUGA STARA KAPELA

1716 0

STARA KAPELA, 4. prosinac 2012. – Branitelji okupljeni u Braniteljsku poljoprivrednu zadrugu Stara Kapela posljednjih su godina promijenili izgled Eko-etno sela Stara Kapela i njegov te znatno doprinijeli njegovoj ukupnoj

turističkoj ponudi. Oko Stare Kapele nema više divljih odlagališta otpada. Uređene su to površine u kojima dominiraju višegodišnji nasadi, uređen koral s pašnjakom, stajom i bunarom, te ribnjak s nadstrešnicom. Branitelji, pretežito razvojačeni specijalni policajci, u 2012. godini su, predvođeni upraviteljem Darkom Musiovom, nastavili unapređivati svoje gospodarstvo.

 

Ove su godine nastavljeni radovi na uređenju korala, izgrađen je sjenik i iskopan bunar za napajanje konja. Preostaje priključiti struju na staju koju su izgradili prošle godine i postaviti kapije na koralima. Na ribnjaku će se moći pecati, a napravljena je nadstrešnica 8×10 metara koja će služiti u turističke svrhe i pod kojom će se moći okupljati, peći riba i družiti. Treba napraviti ogradu oko nadstrešnice i pod te izraditi klupe za koje je nabavljen materijal. Kako kaže Antun Staklarević, ribnjak i koral s konjima u Eko-etno selu Stara Kapela bit će još jedan turistički sadržaj u 2013. godini. Dodajmo da je ove godine izgrađen veliki vodikovac na ulazu u Staru Kapelu s kojeg je pogled na koral, staje i ribnjak.

Sušna 2012. godina nije pogodovala trajnim nasadima, zasađenim na 6 hektara. Ove godine zbog dugotrajne suše najviše je stradao nasad trešnje posađen prošle godine na površini od jednog hektara. Osušilo se 80 sadnica. Osušio se i dio nasada pitomog kestena, a dijelom i šljive. Nasad lješnjaka zbog suše nije napredovao, ali u većem broju nije bilo osušenih stabala.

 

-Zadovoljni smo s funkcioniranjem zadruge. Nismo nikome ništa dužni, radimo onoliko koliko imamo i toliko ulažemo. Obavili smo jesensko oranje i za sadnju pripremili hektar zemljišta na kome ćemo ove jeseni ili na proljeće posadili orah – kaže Antun Staklarević.

Zadruga ima 18 članova, nabavili su sve potrebne strojeve i složni su u namjeri da njihov rad bude i profitabilan. Sve što Zadruga radi dobro se uklapa u ambijent Eko-etno sela Stara Kapela gdje će u suvenirnici, kada im trajni nasadi dođu u rod, prodavati urod i proizvode od voća.

 

Branitelji okupljeni u Braniteljskoj poljoprivrednoj zadruzi Stara Kapela naglašavaju da najveću pomoć imaju od Brodsko-posavske županije, a ne propuštaju reći da im je značajno pomogao i Vlado Bićanić iz Slavonija slada.

Related Post

HPD „Graničar“

Autor - 01/02/2016 0
NOVA GRADIŠKA, 31. siječanj 2016. – Hrvatsko pjevačko društvo „Graničar“ održalo je 30. siječnja redovnu godišnju skupštinu i, kao i…