BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

852 0

Slavonski Brod, 4. svibnja 2016. Dvadeset i pet studenata potpisalo je danas sa Brodsko-posavskom županijom ugovore o stipendiranju za 2016. godinu. Pravo na stipendije ostvarili su studenti s područja

Brodsko-posavske županije temeljem natječaja i sukladno Odluci o uvjetima i kriterijima dodjele stipendija iz sredstava Županijskog proračuna. Tako je 20 studenata ostvarilo to pravo po osnovi deficitarnosti zanimanja što je utvrđeno u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje u Slavonskom Brodu, a 5 studenata temeljem darovitosti. Prilikom dodjele stipendija po kriteriju deficitarnosti vrednovan je opći uspjeh, deficitarnost zanimanja za koje se studenti školuju i materijalni status, dok je za kriterij darovitosti u obzir uziman opći uspjeh, završetak srednjoškolskog obrazovanja u kraćem vremenu, prosjek ocjena, materijalni status kao i sudjelovanje na natjecanjima. Deficitarna zanimanja u 2016. godini su:

 

Za stručni studij: strojarstvo, građevinarstvo, sestrinstvo i elektrotehnika


Za sveučilišni studij: strojarstvo, farmacija, anglistika, germanistika, građevinarstvo, elektrotehnika, arhitektura, informatika i računarstvo, pedagogija, matematika, fizika, medicina, dentalna medicina, rehabilitacija,logopedija, socijalna pedagogija, kemija, psihologija, veterinarska medicina, geodezija, te drvna tehnologija.

 

Prije same svečanosti potpisivanja ugovora, okupljene studente i roditelje pozdravio je župan Danijel Marušić, istaknuvši kako je iznos stipendija od 800 kuna mjesečno po studentu, skroman, no iz godine u godinu županija nastoji pomoći i olakšati studiranje sve većem broju studenata. Tako je i ove godine , unatoč problemima kojima je županija opterećena, u Županijskom proračunu osigurano 50 tisuća kuna više za stipendiranje u odnosu na prošlu, pa ukupan iznos namijenjen za stipendije iznosi 677.500 kuna. Župan Marušić također je izrazio i nadu kako će svatko od studenata na kraju svoga školovanja uspjeti pronaći posao u struci, kako bi se zaustavio negativan trend odlaska mladih i sposobnih ljudi u inozemstvo. Valja istaknuti da će Brodsko-posavska županija u 2016. godini stipendirati čak 77 studenata s njenog područja.

Related Post