CERNIČKA ŠAGOVINA – Neka se ne zaboravi

1842 0

Danas je u Cerničkoj Šagovini, filijali župe Cernik, u nedjelju, 19. prosinca, svečano obilježena 19. obljetnica iz domovinskog rata, akcija „Šagovina“. Svečanost je počela svetom misom, koju je slavio otac Nenad Meter, iz cerničkog franjevačkog samostana. Istaknuo je žrtvu hrabrih hrvatskih branitelja, koji su u obrani svog kraja i domovine

izgubili živote. „Molit ćemo za njih na ovoj svetoj misi, da ih Isus primi u svoj vječni zagrljaj i nagradi za sve dobro što su činili u svom životu i kroz Domovinski rat,“ rekao je. U propovijedi je naglasio poruku evanđelja četvrte nedjelje Došašća, kako trebamo primiti Isusa u svoj život. „Najveći dar Novorođenom Kralju, u betlehemskoj štalici, bit će naše ljudsko srce, otvoreno da ga primi. Isus kuca na vrata našeg srca, želi ući i u njemu se nastaniti“, rekao je, među ostalim. Naglasio je snagu vjere Marije i Josipa, koji su prihvatili Božji plan. Marija, puna vjere, prihvaća Božji plan i odgovara „Neka mi bude“, a Josip, također, s vjerom prihvaća Božji plan i sve što Bog od njega traži.

Nakon svete mise, sudionici svečanosti položili su vijence i upalili svijeće kod mjesta stradanja hrvatskih branitelja, a onda i kod spomen-obilježja u središtu Cerničke Šagovine. Nakon pozdrava himnom Lijepoj našoj i minute šutnje za sve koji su darovali živote domovini u njezinoj obrani, uslijedile su pozdravne riječi gostiju i domaćina, koji su se prisjetili teških, ali slavnih dana naše novije povijesti i Domovinskog rata, kada se Hrvatska branila molitvom i s krunicom oko vrata. Među ostalim gostima, bili su pripadnici 99 brigade hrvatske vojske iz Pešćenice te 149 brigade s Trešnjevke, uz domaću, 121 novogradišku brigadu. Nazočnima svečanosti obratili su se, među ostalima, predsjednik Mjesnog odbora Cernička Šagovina Tomislav Hujber, zatim zamjenik načelnika cerničke općine Vitomir Žakić, župan Brodsko-posavski Danijel Marušić, predsjednik Odbora za obilježavanje obljetnice 121 brigade hrvatske vojske i drugih obljetnica iz Domovinskog rata Adam Tomičić, potom zapovjednik 99 brigade HV iz Pešćenice, pukovnik Ivica Babić, zatim predsjednik Udruge hrvatskih branitelja domovinskog rata iz 99 brigade Jure Pavelić, zapovjednik Prve bojne 149 trešnjevačke brigade Branko Lerinc i na kraju brigadir Josip Mikšić, ratni zapovjednik 121 Novogradiške brigade HV.

Svečanost su svojim programom upotpunili učenici Osnovne škole „Matija Gubec“ Cernik i Osnovne škole s Trešnjevke. Uz predstavnike spomenute tri brigade HV, svečanosti su nazočili predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja županije, grada Nova Gradiška i općine Cernik, predstavnici društvenog, političkog i gospodarskog te kulturnog života cerničke općine i novogradiškog kraja. Unatoč hladnoći i niskim temperaturama, u Cerničkoj Šagovini se okupio lijep broj nazočnih svečanosti. Posebno raduje što je bilo djece i mladih. I neka je tako. Tako treba. Neka se ne zaboravi Domovinski rat, akcija „Cernička Šagovina“ ni naši hrabri vitezovi i branitelji ovog kraja i Hrvatske.

Related Post