CHEVROLET PICK UP iz 1955. dr. Bagarića krasi novogradiške ceste

810 0

NOVA GRADIŠKA 26. rujna 2010. – Ljudi  europskog podneblja, pogotovo našeg, upoznati su uglavnom sa starim automobilima europskih proizvođača, a američke uglavnom mogu vidjeti samo na filmovima. Radi se uglavnom o velikim i robusnim Chevroletima, Fordovima, Dodgeovima i drugima koji se nisu proizvodili za europsko tržište nego samo za

široke američke ceste. Jedan takav klasični old school primjerak američke autoindustrije je i Chevrolet Pick Up iz 1955. godine koji je od 2007. godine u vlasništvu dr. Ivana Bagarića.

– Muškarci zauvijek ostaju djeca, samo im igračke, s vremenom, postaju veće i skuplje. Od prije tri godine, od kada je u moju garažu iz Kanzasa doselio Chevy 55, više ne sanjam život, nego živim svoj dječački san! Ljubav prema tom kultnom automobilu rodila se čim sam ga prvi put ugledao na filmu. Polovinom prošlog stoljeća taj simpatični pick up bio je toliko popularan, da gotovo i nije bilo filma u kojem nije dobio ulogu. Vozio ga je Ben Quick, stojeći na njegovim prepoznatljivim širokim pragovima, dok su iz strojnica pucalui filmski gangsteri, a kaubojima i farmerima bio je omiljeni radni auto.

Kao i ostali njegovi limeni vršnjaci i moj je Chevy imao burnu prošlost. Godinama je prevozio radnike na američka polja pamuka, a kada se, nakon stotina prevaljenih milja, pokvario, završio je otpisan u štaglju, a potom na e-Bayu preko kojeg sam ga kupio, te ga brodom dopremio u Hrvatsku

– ističe dr. Bagarić.

VIDEO SPOT NA DESNOJ STRANI STRANICE

Po dolasku automobila iz SAD-a dr. Bagarić je okupio tim majstora od kojih je svaki bio zadužen za određenu pojedinost.

 

 

– Nakon dvije godine traženja i nebrojenih sati provedenih na internetu sreća mi se osmjehnula u veljači 2007. godine. Našao sam Chevya 55 koji mi je izgledom i cijenom odgovarao. Uz veliku pomoć prijatelja Nenada Matijaševića auto je već u lipnju iste godine bio u Novoj Gradiški, gdje su ga preuzeli vrhunski majstori: autolimar Tona Turkalj, autolakirer Ivo Muić, tokari Bora Stoić, Marijan Ferić i Petar Sokić, automehaničari Vlado Junašević i Slobodan Pantelić, autoelektričar Donald Josipović, te stolar Zlatko Benko.

Automobil su rastavili i pregledali svaki dio. Dijelovi koji su još bili u odličnom stanju restaurirani su, a drugi koji su bili dotrajali zamjenjeni su potpuno novim originalnim djelovima kupljenima u SAD-u. 

Inače dr. Bagarić je član Oldtimer kluba „Classic’99“ Nova Gradiška, te sa svojim Chevyem prima brojne nagrade i plijeni pozornost na mnogim međunarodnim susretima oldtimera i ljubitelja američkih automobila u Hrvatskoj i drugim zemljama.

Dolazak u Novu Gradišku

Početak restauriranja

Naslovnica mađarskih novina – slika sa Međunarodnog susreta ljubitrlja američkih auta

U tijeku je restauriranje ovog Buicka

Budući projekt Pontiac iz 1930. godine

 

 

 

 

 

Related Post

DRUŽENJE BUBAŠA NA STRMCU

Autor - 31/08/2010 0
STRMAC 30. kolovoza 2010. – Protekli vikend, počevši od petka, zbilo se neformalno druženje bubaša, odnosno ljubitelja VW buba i…