CIJEPLJENJE KUĆNIH LJUBIMACA

1497 0

 

Redovita godišnja cijepljenja protiv zaraznih bolesti najbolja su preventiva kako se ne bi razvile teške i vrlo često neizlječive bolesti od kojih obolijevaju najčešće mlađe ali i odrasle životinje.

Prije prvog cijepljenja šteneta vrlo je bitno očistiti ga od crijevnih parazita, koje je štene moglo dobiti u kontaktu sa drugim životinjama, od majke ili u kontaktu sa invadiranom stolicom(fecesom). Neki od tih crijevnih parazita mogu se prenijeti i na ljude te izazvati vrlo velike zdravstvene probleme.

Redovnom aplikacijom kvalitetnih preparata protiv ektoparazita (buha ,krpelja,pauši i komaraca) prema uputi proizvođača, sprečavate razvoj raznih zaraznih bolesti koje ti paraziti prenose sišući krv vašeg kućnog ljubimca. Najčešće bolesti koje mogu prenijeti su: Piroplazmoza, Borelioza, Erlihioza,Lišmanioza, a ugrizi mogu izazvati i razne alergije i dermatitise koji se vrlo teško i sporo liječe.


Značenje tretmana pasa i mačaka  za ljudsko zdravlje


Buhe i pauši pasa i mačaka mogu privremeno parazitirati na ljudima iako se na njima duže vrijeme ne zadržavaju ( mogući su ugrizi ), a krpelji  i komarci su prenosnici zaraznih bolesti na ljude od kojih imaju značaj Lajmska Borelioza i Lišmanioza, koje su dijagnosticirane u našem podneblju.


ŠTITEĆI VAŠEG LJUBIMCA OD VANJSKIH I UNUTRAŠNJIH PARAZITA UJEDNO ČUVATE I SVOJE ZDRAVLJE I ZDRAVLJE VAŠE OBITELJI.


SHEMA CIJEPLJENJA PASA


1. ZARAZNE BOLESTI

a) Cijepljenje štenadi

zarazne bolesti ( parvoviroza, leptospiroza, zarazni hepatitis, štenećak, corona zarazni proljev i zarazni kašalj tj parainfluentza)

1.cijepljenje sa 6-8 tjedana starosti

2. cijepljenje dva do tri tjedna nakon prve vakcinacije

3 cijepljenje ako je drugo cijepljenje bilo prije 12 tjedana potrebno je psa treći puta cijepiti u dobi 4-5 mjeseci

b) Cijepljenje odraslih  životinja

Odrasle životinje potrebno je nadocijepiti – BUSTERIZIRATI jednom godišnje-produžiti trajanje vakcine!


2. BJESNOĆA

(1) Svi psi moraju biti označeni u skladu s Pravilnikom o označavanju pasa (»Narodne novine«, br. 72/10).

(2) Psi stariji od tri mjeseca moraju, jednom godišnje, biti cijepljeni protiv bjesnoće na čitavom području Republike Hrvatske, s time da između dva cijepljenja ne smije proteći više od 12 mjeseci.


* VLASNIK JE ODGOVORAN ZA REDOVITU VAKCINACIJU SVOGA LJUBIMCA


(3) Pas koji tijekom godine navrši tri mjeseca mora biti cijepljen u narednih 14 dana, a pas koji nije ranije cijepljen u roku od 14 dana od dana njegove nabave.

(4) Preporuča se cijepljenje mačaka i pitomih vretica (Afrički tvor) protiv bjesnoće.

(5) Za cijepljenje pasa, mačaka i pitomih vretica može se koristiti samo monovalentno cjepivo od umrtvljenih, visokoimunogenih sojeva virusa bjesnoće.

(8) Troškove provođenja mjera iz stavaka 1., 2., 3., i 4. ove točke snosi posjednik životinje.


SHEMA CIJEPLJENJA MAČAKA


1. ZARAZNE BOLESTI (PANLEUKOPENIJA MAČAKA,  HERPES VIRUSNA INFEKCIJA MAČAK, CALCI VIRUS INFEKCIJA MAČAKA, MAČIJA LEUKEMIJA)

a) Mačići

1. cijepljenje u dobi od 6-8 tjedana

2. revakcinacija tri do četiri tjedna kasnije

b) Odrasle mačke

Jedanput godišnje potrebno je nadocijepiti – BUSTERIZIRATI jednom godišnje – produžiti trajanje vakcine!


2. BJESNOĆA

a) Mačići

Sa tri mjeseca starosti

b) odrasle mačke

Jedanput godišnje potrebno je nadocijepiti – BUSTERIZIRATI jednom godišnje – produžiti trajanje vakcine!


SHEMA TRETMANA PROTIV CRIJEVNIH PARAZITA

1. štenad i mačići

a) prvo čišćenje već sa 6 tjedana starosti

b) drugo čišćenje 15 dana kasnije

Do 9 mjeseci starosti životinje potrebno je ponoviti tretman svakih 40-60 dana

2. odrasle životinje

– treba čistiti svaka 3-4 mjeseca


KOLIKO SU POUZDANA CJEPIVA?

Da bi cjepivo djelovalo moraju biti ispunjeni neki uvjeti. U trenutku cijepljenja životinja koja se cijepi mora biti potpuno zdrava i dobro uhranjena, mora biti očišćena od unutrašnjih i vanjskih parazita i mora biti određene dobne starosti. Oboljeli i tako oslabljeli organizam ne može razviti dobar imunitet. Cijepljenje obavljamo prema shemi cijepljenja te ovisno o potrebi i zdravstvenom statusu jedinke. Cjepiva su vrlo pouzdana i životinja će razviti dobar imunitet nakon što su ispunjeni svi gore navedeni uvjeti u dogovoru sa vašim veterinarom.

Related Post

Autor - 24/07/2012 0
Koprološka pretraga ili pretraga fecesa na parazite, koristi se za otkrivanje parazitarnih iliti invazijskih bolesti čiji su uzročnici lokalizirani u…

UŠNA ŠUGA KOD KUNIĆA

Autor - 11/11/2012 0
Psoroptoza je kronična, kontagiozna bolest kože (i vanjskog zvukovoda) biljoždera, koju uzrokuju trajni ektoparaziti, šugarci iz porodice Psoroptidae, roda Psoroptes.…

URINARNA INKONTINENCIJA PSA

Autor - 28/03/2012 0
Inkontinencija urina predstavlja nemogućnost kontroliranja mokrenja, a može se javiti u pasa bilo koje dobi i spola. Najčešće je viđen…

Autor - 05/06/2012 0
Hot spot (pyotraumatski dermatitis) ili u prijevodu vruća točka popularan je naziv za akutni vlažni dermatitis – lokalizirana upala i…