UPALA REPNE ILI SUPRAKAUDALNRE ŽLIJEZDE KOD PASA

11651 0

Repna žlijezda locirana je na gornjoj strani repa,riječ je suprakaudalnojžlijezdi tj. žlijezdama koje se nalaze na dorzalnoj strani repa, od III. pa do VII. repnog kraljeska. Radi se zapravo o nakupini modificiranih lojnih žlijezda koje su pod jakim utjecajima spolnih hormona, naročito testosterona. Tako da je problem vidljiv kod spolno zrelih mužjaka!

Tako veliki broj lojnih žlijezda na malenom području dovodi do toga da je koža na tom mjestu drugačija nego na drugim dijelovima repa. Svaka žlijezda ima samo jedan dlačnifolikul tako da je kod svih pasa na tom mjestu dlaka najmanje gusta (obično je više dlačnihfolikula zajedno sa jednom lojnicom).

 

U praksi se najčešće susrećemo sa hiperplazijom ove žlijezde, kako kod pasa tako i kod mačaka. Kod pasa je ovaj problem najčešće u vezi sa drugim seboreičnim promjenama na koži, dok se kod mačaka javlja kao izolirani problem kojem ne znamo pravi uzrok (idiopatski). No, kod pasa je hiperplazija repne žlijezde ipak nešto učestalija nego kod mačaka, a kod obje vrste srećemo je uglavnom kod nekastriranih mužjaka.

 

Osim navedenoga, novija su istraživanja pokazala kako ova žlijezda autonomno može regulirati da li će rast dlake na tom mjestu biti prisutan ili ne. Kod nepatoloških hormaoskihdizbalansa žlijezde mogu postati hiperplastične te lučiti vise sekreta, ometati ciklus dlačnogfolikula i dovesti do ispadanja dlake, ponekad ali vrlo rijetko može doći do lokalne upale kože, ali vrlo rijetko!Ono se najčešćejavlja zbog neadekvatnog terapiranja promijenjenog područja ili sekundarnih bakterijskih infekcija! Promjenu vlasnici primijete kao grumen zapetljane i slijepljene dlake na repu kod dugodlakih pasmina pasa, dok je promijenjeno područje kod kratkodlakih pasmina pasa veličine oko 5kn,sa isprekidanim i prorijeđenim dlačicama. Koža ispod takve dlake može biti crvena ili prekrivena krasticama ukoliko je došlo do sekundarne infekcije bakterijama. Promjena je ovalnog oblika locirana je nekoliko centimetara od anusa (5-7cm).

 

Kako bismo bili sigurni da se ne radi o nekoj drugoj bolesti moramo kao potencijalne uzročnike oboljenja eliminirati gljivice i neke parazite. Tako ćemo sa promijenjene kože uzeti uzorke kako bismo napravili potrebne testove. Ponekad je potrebno napraviti i bakteriološku analizu, posebno ako je promjena prekrivena mnoštvom gnojnih prištića.

Kada se radi o psu kod kojeg su prisutne seboreične promjene kože i na drugim dijelovima tijela, pokušat ćemo otkriti primarni uzrok seboreje, a ukoliko to nije moguće pristupiti ćemo simptomatskom liječenju. Kod bakterijskih infekcija repne žlijezde potrebno je terapiranje antibioticima u trajanju od nekoliko tjedana, a lokalno apliciramo antiseboreična sredstva. Kod nekih pasa neophodan je kirurški zahvat, posebno ako se radi o izložbenom primjerku. Naime , hiperplazija repne žlijezde predstavlja i estetski problem. Definitivnu dijagnozu možemo postaviti upravo uzimanjem uzorka tkiva i histopatološkom pretragom.

Kod pasa kod kojih se problem često ponavlja unatoč terapiji, preporučujemo kastraciju jer nekoliko mjeseci nakon kastracije dolazi do poboljšanja stanja na repnoj žlijezdi, a svakako ćemo na taj način zaustaviti progresiju hiperplazije.

Related Post

URINARNA INKONTINENCIJA PSA

Autor - 28/03/2012 0
Inkontinencija urina predstavlja nemogućnost kontroliranja mokrenja, a može se javiti u pasa bilo koje dobi i spola. Najčešće je viđen…

KIHANJE KOD KUNIĆA

Autor - 09/12/2012 0
Kihanje može uzrokovati alergija,infekcije gornjih respiratornih organa(dišnih puteva),opstrukcija žlijezde suznice u oku ili bakterija Pastorella multocida koja se može proširiti…

Autor - 04/07/2012 0
Megakolon je progresivna lokalna ili potpuna distenzija (proširenje) kolona (debelog crijeva), te gubitak njegova motiliteta. Gubitak motiliteta dovodi do retencije…

MEGABAKTERIOZA KOD PAPIGICA

Autor - 17/05/2012 0
Megabakterioza je naziv za gljivičnu infekciju želudca ptica.To je akutna gljivična infekcija uglavnom neizlječiva i u poodmaklom stadiju smrtonosna (sindrom…

KONJUKTIVITIS

Autor - 03/01/2013 0
KONJUKTIVITIS je upalaočnespojnice.Očnaspojnica (konjunktiva) je prozirna, glatkaisjajnasluznicakojapovezujestražnjupovršinuvjeđaiočnujabučicu.