UPALA VANJSKOG ZVUKOVODA

578 0

Upala vanjskog zvukovoda je po definiciji je upala epitela horizontalnog i vertikalnog kanala uha. Vrlo je čest problem kod pasa i mačaka. Često se javlja i u kombinaciji sa drugim dermatološkim bolestima kao što su alergije na hranu, atopijski

dermatitis, kontaktni dermatitis te kod nekih sistemskih bolesti npr. hipotireoidizam ili tumora sertolijevih stanica. Najčešće se radi o bakterijskim infekcijama, stranim tijelima ( klasić divljeg ječma ), parazitima ( Otodectes cynotis, Demodex canis, Sarcoptes scabiei, Notoedres cati), gljivice (Mallassezia pachydermis), te kod nekih neoplazija.

 

Otodectes cynotis (ušni šugarac) je vrlo čest nalaz kod oboljenja uha tj. u više od 50% slučajeva uzročnik upale vanjskog zvukovoda kod mačke. Psi s dugim visećim ušima ( španijeli, baseti i sl.) su osjetljiviji od drugih. Učestalije kod pasa koji se često kupaju zbog zadržavanja vode u zvukovodu.

Simptomi su jaki svrbež, bol, potreba za češanjem, trešenje glavom, držanje glave nakrivljene u stranu oboljelog uha, nakupljanje veće količine cerumena, ovisno o uzročniku i drugog sadržaja ( gnoja i sl.).

Savjetujem vlasnicima da ne liječe upale uha samoinicijativno, nego da potraže pomoć veterinara koji će pregledati zvukovod, napraviti bris, pogledati sadržaj pod mikroskopom te dati ciljanu terapiju.

Related Post

Autor - 24/07/2012 0
Koprološka pretraga ili pretraga fecesa na parazite, koristi se za otkrivanje parazitarnih iliti invazijskih bolesti čiji su uzročnici lokalizirani u…