CRKVA SV. TEREZIJE

905 0

Nova Gradiška je među najmlađim hrvatskim gradovima, a među ostalim, ponosi se crkvom sv Terezije Avilske, zaštićenim spomenikom kulture, biserom arhitekture kasnog baroka i simbolom grada. U ovoj crkvi, na blagdan zaštitnice,

sv Terezije Avilske, u ponedjeljak, 15. listopada, upriličen je vrhunski koncert, u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb i tvrtke Heferer, a suorganizatori su bili novogradiška župa Bezgrješnog začeća BDM i ogranak Matice Hrvatske.

 

Koncertna direkcija Zagreb najstarija je i najveća ustanova za organizaciju glazbenih i drugih priredbi u Hrvatskoj sa 60 godina uspješnog djelovanja i preko 40.000 održanih glazbenih i drugih sadržaja. Prva hrvatska gradiona orgulja, harmonija i glasovira „Heferer“, utemeljena je 1849. godine u Grazu, a od 1868. djeluje u Hrvatskoj. Ova tvrtka sagradila je 263 orgulje u Hrvatskoj i inozemstvu, a kroz razdoblje od 150 godina pratila je i primjenjivala sve umjetničke i graditeljske mogućnosti i novosti i dobila brojna domaća i inozemna priznanja.

 

Novogradiščani su te večeri imali priliku za jedinstveni glazbeni i kulturni događaj u svom gradu, kroz koji su bolje upoznali mladu, nadarenu glazbenicu, Anu Ticl, sopranisticu i orguljaša i zborovođu, maestra Alena Kopunovića Legetina.

 

Ana Ticl je apsolventica Muzičke akademije u Zagrebu, u klasi Snježane Bujanović. Nastupa kao članica zborova i kao solistica ( Katedralni zbor Požega, Oratorijski zbor „Sancti Marci“, Vokalni ansambl „Antiphonus“). Iako mlada, dobitnica je više nagrada za svoje izvedbe.

Alen Kopunović Legetin diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi Ljerke Očić. Vodio je više zborova, usavršavao se na Sveučilištu u Salzburgu i na papinskom Institutu za crkvenu glazbu u Rimu. Orguljaš je i zborovođa u crkvi sv Lovre u Požegi te pontifikalni zborovođa i orguljaš u požeškoj katedrali sv Terezije Avilske. Ima status samostalnog umjetnika.

Uz prekrasan sopran Ane Ticl i glazbeno umijeće i iskustvo Alena Kopunovića Legetina, na koncertu, koji je doista bio blagdan za dušu, redala su se djela Handla, Bacha, Stanleya, Galuppia, Vivaldia… Gromkim pljeskom publika je pozdravila i izvođenje na orguljama „Dudaša u F-duru“ F. Pintarića, kao i sopran Ane Ticl – pjesmu s. Tarzicije Fosić „U ovaj dan poletjela Terezijina duša je“ te skladbu Anonimusa „Zdravo Djevice“. Drevnom i akustičnom crkvom sv Terezije Avilske, skladno su se ispreplitali sopran i zvuci „kraljice instrumenata“ – orgulja, koji su oplemenili okupljene zaljubljenike u „glazbalo duše“ i pjesmu. Izvođači su koncert doveli do savršenstva i sve koji su ga pratili, obogatili glazbeno i duhovno.

 

Treba istaknuti kako crkva sv Terezije u Novoj Gradiški ima povijesne orgulje Ivana (Johanna) Pumppa, sagrađene 1850. za župnu crkvu Bezgrješnog začeća BDM, a 1929.g. pregrađene su i prenesene u crkvu sv Terezije. Temeljitu i cjelovitu restauraciju i rekonstrukciju instrumentalnog ustroja orgulja, obavila je radionica Heferer 2010.g.

Koncert uz blagdan sv Terezije Avilske, zapravo je uvod u radnu proslavu kojom će, kroz niz priredbi kulturnog i vjerskog karaktera, do 2015.g. biti obilježena 500. godišnjica rođenja sv T. Avilske i 250-a obljetnica završetka izgradnje crkve sv Terezije i osnutka novogradiške župe.

 

Tekst i fotografije: Višnja Mikić

Related Post

NEMAJU MIROVINE

Autor - 18/08/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 18. kolovoza 2013. – U Brodsko-posavskoj županiji na evidenciji Zavoda za zapošljavanje u lipnju je evidentirano 1526 hrvatskih…