Čuvajte se računalnih prijevara i rizičnog ulaganja u kriptovalute 

224 0

Osim što je samo ulaganje u kriptovalute rizično, postoji opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti ili ćete postati žrtve hakerskog napada

Foto Policija brodsko-posavska, Ilustracija 

 

SLAVONSKI BROD, 23.  svibnja 2023. -Policija brodsko-posavska poručuje građanima da se čuvaju računalnih prijevara i brze zarade u kratkom razdoblju ulaganjem u kriptovalute.

-U vremenskom razdoblju od početka veljače do kraja ožujka ove godine, u više navrata, oštećeni 52-godišnjak s područja Slavonskog Broda je kontaktirao nepoznatu osobu kojoj je ustupio svoje bankovne podatke, a koja je trebala u njegovo ime za proviziju poslovati online kriptovalutama i zlatom.  

Nakon dostave bankovnih podataka, oštećeni je primijetio da mu je s računa isplaćen novčani iznos od nekoliko tisuća eura. Policijski službenici nastavljaju rad na otkrivanju počinitelja ovog kaznenog djela te su nadležnom državnom odvjetništvu podnijeli posebno izvješće kao dopunu kaznene prijave za kazneno djelo računalne prijevare.

 

Dobro je podsjetiti

Policijska uprava brodsko-posavska upozorava građane da budu oprezni, kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara. Osim što je samo ulaganje u kriptovalute rizično, postoji opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti ili ćete postati žrtve hakerskog napada. Budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date bankovne podatke ili uložite novac.
Kako bi izbjegli takve prijevare, prije svega je potrebno biti sumnjičav prema svim ponudama koje nude nerealno visoke prinose u vrlo kratkom razdoblju – to je prvi i najočigledniji znak da se radi o prijevarnim namjerama.

Tijekom komunikacije nikome se ne bi smjeli dostavljati povjerljivi osobni podaci, fotografije osobnih isprava, bankovnih kartica, kao ni slati jednokratne zaporke aplikacija Internet bankarstva ni druge podatke za autorizaciju bankovnih transakcija.
 
ŠTO MOŽETE UČINITI?

  • Uvijek tražite financijski savjet prije nego što date novac ili uložite sredstva
  • Odbijte nenajavljene pozive o mogućnostima ulaganja
  • Budite sumnjičavi prema ponudama koje obećavaju sigurnu investiciju, zajamčene povrate i veliku dobit
  • Čuvajte se budućih prijevara. Ako ste jednom uložili u prijevaru, prevaranti će vas vjerojatno ponovno ciljati ili prodati vaše podatke drugim prevarantima
  • Obratite se policiji ako vam je nešto sumnjivo.


Informacije o raznim oblicima prijevara na internetu i kome se obratiti za pomoć možete pronaći na stranicama MUP-a – Internet prijevare .

Related Post