ČUVAJU TRADICIJU: Održano 8. pokladno jahanje u Bodovaljcima

1162 0

Autor Franjo Samardžić
BODOVALJCI, 24. veljače 2019. – Udruga za promicanje kulturnih i tradicijskih vrijednosti „Pokladno jahanje” Bodovaljci danas je na tradicionalno Pokladno jahanje u Bodovaljce dovelo 48 konjanika i dvije zaprege koje su ih s tamburašima pratili kroz selo. Bilo je to još jedno u nizu hvalevrijednih pokladnih okupljanja koje su organizirali mjesni zaljubljenici u običaje i tradiciju. Bilo je to, dakako, još jedno druženje uz tamburaše i pjesmu, ples i zabavu. Pogodovao je tomu, iako hladan, lijep i sunčan dan, a konjanici, domaćini i njihovi gosti zagrijavali su se šljivovicom i kuhanim vinom. Mještani su se još jednom potrudili, kao nikada do sada, rukotvorinama okititi kuće, a na štandovima dočekati povorku konjanika i počastiti ih slavonskim suhomesnatim delicijama i kolačima, a oni im uzvratiti pokladnom pjesmom.
Okupljanje i otvaranje ove manifestacije je bilo ispred Mjesnog doma gdje se nazočnima obratio u ime udruge Branko Konjević. Zahvalio se Željku Matijeviću na inicijativi i doprinosu koji daje u organizaciji, konjanicima na dolasku i istaknuo značaj koji Pokladno jahanje u Bodovaljcima ima u očuvanju graničarske tradicije i običaja. Obratio se i Josip Pool iz Vrbja koji je bio i najstariji sudionik ove manifestacije. Čestitke na organizaciji i mještanima na angažiranju uputili su Barbara Jurčević, zamjenica Igora Jurišića, načelnika Općine Vrbje i saborski zastupnik Davor Vlaović, koji je otvorio ovogodišnje pokladno jahanje, ističući zadovoljstvo što je na ovakvim manifestacijama sve više konjanika, pogotovo mladih i djevojaka.
U Mjesnom domu održan je kulturno umjetnički program na kome je nastupilo Kulturno-umjetničko društvo „Vrbje”. Večeras će na pokladnoj zabavi Bodovaljčane i njihove goste zabavljati Marija Pavković Snaša i tamburaški sastav „Satir” iz Davora.
Udruga „Pokladno jahanje“ Bodovaljci organizirala je ovogodišnje osmo po redu Pokladno jahanje uz potporu Općine Vrbje, Brodsko-posavske županije i sponzora.

Željko Matijević

Related Post