„Graničari“,najstarije novogradiško pjevačko društvo,održalo još jednu godišnju Skupštinu

1049 0

Autorica Ivanka Herceg

NOVA GRADIŠKA, 24. veljače 2019. – Pjevaju i redovito dolaze na probe jer to istinski vole. Njegujući glazbenu kulturnu baštinu, posebno hrvatskih skladatelja, oplemenjuju vlastite i duše svih zaljubljenika u zborsko pjevanje svoga i krajeva u kojima gostuju na ponos svoga Grada.

U prostoru glazbaone održali su 23. veljače još jednu redovitu izvještajnu godišnju Skupštinu na kojoj su se osvrnuli na prethodnu godinu. Vodio ju je predsjednik Ivan Koren, a sva podnesena izvješća(o radu, financijsko, Nadzornoga odbora) usvojena su jednoglasno, kao i Plan rada i financijsko izvješće za tekuću godinu.

Tako su naši „Graničari“ pod povijesnim geslom „Radu i slobodi, nek’ nas pjesma vodi“ uz redovite probe, održali i sastanke Upravnog i Nadzornog odbora, pjevali na misama za pokojne članove, gostovali na Smotri zborova u Cerniku, Davoru, Pitomači, „Terezijanumu“-smotri zborova a capella u novogradiškoj crkvi sv. Terezije Avilske. Također su bili sudionicima Smotre zborova u Lipiku, Županji, kao i obilježavanja 23. obljetnice VRO „Oluja“ u NG, a pjevali su i na večernjoj misi u Vukovaru u sklopu obilježavanja žrtve Grada-Heroja. U Novoj su Gradiški uspješni dugogodišnji organizatori i domaćini Županijske smotre zborova „Susret pjesme i prijatelja“. Tradicionalno su održali i cjelovečernji koncert Gradu i župi na dar, uz rođendan Nove Gradiške i naše župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, a doprinijeli su i blagdanskom ozračju na paljenju druge adventske svijeće te upriličili božićni koncert. Važno je istaknuti kako je HPD „Graničar“ prošlogodišnji koncert uz Dan grada i župe posvetio humanitarnom djelovanju i to za našu sugrađanku Antoniju Kraljić.

Za ovu godinu predvidjeli su, uz već navedeno i sudjelovanje na Susretu pjevačkih zborova u Slavonskom Brodu, ali i međunarodnu suradnju u sklopu koje bi nastupili u Subotici te međuregionalnu suradnju i gostovanje u Cavtatu. Predviđeno je i održavanje humanitarnog koncerta za potrebite što žele u kontinuitetu svake godine nastaviti. U planu je organizirati i audiciju s ciljem dolaska novih članova (dvoje ih se već pridružilo), kao i akcije uređenja prostorija Društva.

Otvoreni su i nadalje za suradnju s drugim udrugama, kao i za nastupe po pozivu udruga i organizacija kako gradskih tako i iz drugih mjesta.

Što se tiče financijske potpore prema programima i projektima s kojima se Natječu za sredstva iz gradskog proračuna pomaže im Grad, ali da nema potpore donatora i podupirajućih članova kao i ulaganja sredstava i rada samih članova bilo bi puno teže ostvariti planirano i uopće opstati kao Društvo.

Unatoč brojnim teškoćama koje su Graničar pratile tijekom duge povijesti od osnutka, potom i obnovljenoga rada, ipak je ljubav prema glazbi i onomu što je dobro i lijepo bilo presudno za njihovo trajanje.

HPD „Graničar“ danas, kao i sva Društva želi privući nove članove. Ostvarili su uspješnu i čvršću suradnju s mladim glazbenicima kako iz Nove Gradiške tako i iz okolice i ugošćuju ih na svojim koncertima pružajući i repertoarom i spomenutom nadgradnjom posjetiteljima koncerata mogućnost novog glazbenog doživljaja. Publika je to prepoznala i nagradila ih kako dolaskom tako i velikim pljeskom, pa i ovacijama i željom da koncerti potraju duže, na prošlogodišnjem glazbenom rođendanskom daru Gradu i župi, kao i na Božićnom koncertu.

Vrijedno rade i dalje, nastavljaju s pripremama novih glazbenih „poslastica“, a za to je uz članove, kako je istaknuo i jedan od najstarijih, Milan Grgić, zaslužna i njihova dirigentica prof. Ivana Bušić. Skupštinu je „začinio“ vlastitim stihovima o Graničaru i njihovu radu Ivan Muraja.

HPD „Graničar“ uvijek je čuvao glazbenu baštinu i doprinosio na taj način i očuvanju nacionalnog identiteta. To čini i danas na radost svih onih koji su u samostalnoj hrvatskoj državi pomogli obnoviti njihov rad, ali i Grada Nova Gradiška.

Priznanja za vjernost „Graničaru“

Za 5. godina rada u Društvu Priznanja su uručena Zlati Brdar, Damiru Emanoviću, Mariji Gazica i Kati Nađ.

Za 10. godina vjernosti Graničaru Priznanje je uručeno Adeli Prpić, koja obavlja i funkciju tajnice u ovom mandatu, a za 15. godina rada u Društvu Priznanje je uručeno Jurici Borojeviću.

Sve čestitke nagrađenima, a Graničaru još puno godina pjesme, koja nek’ ih i dalje vodi radu i slobodi.

Related Post

DAN ŽUPANIJE

Autor - 15/04/2012 0
SLAVONSKI BROD 13. travnja 2012. – Svečanom akademijom u dvorani Glazbene škole u Slavonskom Brodu obilježena je 19. obljetnica Brodsko-posavske…