Godišnja skupština Udruge sv. Leonard

629 0

Autorica Višnja Mikić

KOMARNICA – U nedjelju, 24. veljače, u Komarnici je održana peta po redu izvještajna skupština Udruge Sv Leonard. Iako je Udruga osnovana 2013.g. može se pohvaliti brojnim aktivnostima, ali i upornošću oko svakog posla, od plana do realizacije.

Na dnevnom redu skupštine, među ostalim, bilo je izvješće o radu Udruge u 2018.g. a podnio ga je predsjednik, Dražen Benić. Naglasio je kako udruga broji tridesetak članova i da je prisutan samo blagi pad članstva, zbog odlaska mladih, ali još uvijek su zadovoljni brojem aktivnih, a pridružili su im se i novi članovi.

Naveo je Benić brojne aktivnosti, među kojima su one na uređenju središta sela, njegovog uljepšavanja i dekoracije uz crkvene blagdane. Tako je organizirano više radnih akcija, posađeno je cvijeće u žardinjere, očišćen je i uređen okoliš mjesnog doma, redovito je košena trava, bojana ograda… Središte Komarnice poprimalo je blagdanski izgled za Uskrs (gnijezdo, zečevi i drugi dekorativni detalji), zatim na početku adventa (adventski vijenac, kuhanje vina i čaja) pa za Božić (jaslice), upriličen je kulturno-zabavni program uz dolazak Djeda Božićnjaka. Članovi udruge dostojanstveno su u studenom obilježili obljetnicu pada grada – heroja, Vukovara, upalili lampione u središtu sela i pomolili se za duše svih koji darovali živote slobodi domovine.

Već je uhodana i kod posjetitelja dobro prihvaćena manifestacija kuhanja čobanca u organizaciji Udruge Sv Leonard, a svake godine prati je i izložba suvenira od drveta, poznate komarničke rezbarije, koju mještani još čuvaju kod kuće, kao sjećanje na vremena kad se u svakoj kući rezbarilo i uglavnom od ove djelatnosti živjelo. Članovi Udruge sudjelovali su i na kuhanju čobanca uz dan staropetrovoselske općine, bili su na fišijadi u Magić Maloj, koju tradicionalno organizira tamošnja Udruga Sv Florijan. Uz prvi svibnja upriličeno je druženje članova Udruge Sv Leonard i DVD-a Komarnica. Organizirali su „Leonardovci“ i zajedničko praćenje nogometne groznice i vatreno navijali za vatrene. Za Veliku Gospu tradicionalno su boravili na izletištu Strmac. Iznio je predsjednik Benić još dosta toga, a sve je vrijedno i u svemu se ogleda puno rada u malom selu velikog srca. Prihvaćena su sva izvješća i plan rada za ovu godinu, a u njemu, među ostalim, stoji uređenje mjesnog doma, izmjena stolarije, stropa i poda, postavljanje klupa, uređenje središta sela, cvijeće i žardinjere, izgradnja sjenice… nezaobilazna manifestacija kuhanja čobanca uz prateću izložbu tradicije, baštine i suvenira i još puno toga. Iz svega je također vidljivo da ih čeka puno posla, ali oni se „ne daju“. Očekuju i pomoć općine, koja ih je i do sada pratila, ali ove i slijedećih godina očekuju više. Voljeli bi da im na godišnje skupštine dođei načelnik ili predsjednik Općinskog vijeća pa da detaljnije progovore o aktivnostima, planovima i financijskoj podršci općine.

Željko Filipović, predsjednik Udruge Sv Florijan Magić Mala, pohvalio je rad Udruge svLeonard i iznio pozitivna iskustva o radu magićanske udruge te naglasio izvrsnu suradnju s općinom Nova Kapela i sa srodnim udrugama kao što je komarnička. Skupštini je, kao mještanin Komarnice, bio nazočan i Valentino Đurić, član Općinskog vijeća Staro Petrovo Selo i član Savjeta mladih Brodsko-posavske županije, zatim članovi Udruge Sv Leonard i nekoliko članova Udruge Sv Florijan.

Saznali smo kako Komarnica danas ima oko 230 stanovnika. Nije puno, ali u vrijeme kad mladi napuštaju sela zbog posla, a stari polako odlaze na drugi svijet, u ovom pitomom posavskom mjestu još ima dosta spremnih zasukati rukave i raditi za napredak i boljitak sela i ugraditi se u njegov ljepši izgled, ali čuvati i tradiciju i baštinu predaka.

Related Post